Click pentru a te abona

“Crescut pe Muzică” și Atelierele Zoom: O tânără din Sarichioi județul Tulcea vrea să se facă medic și cântă la harmoșcă

665 Shares

La atelierele “Crescut Pe Muzică” au participat 20 de tineri muzicieni din toată țara, cântăreți la trompetă, saxofon, bariton, clarinet, caval, acordeon, harmoșcă și tobe. Printre ei se numără și adolescenți dansatori în ansambluri populare. 

Atelierele au arătat că adolescenții, majoritatea provenind din mediul rural, au competențe digitale și vor să ducă tradiția muzicii sau a dansului mai departe. 

“Crescut pe muzică” va fi o expoziție online, creată de 21 de tineri artiști populari – fie ei copii sau nepoți de lăutari, dansatori sau pur și simplu pasionați de tradiție, așa cum e Alexandra. Proiectul a pornit de la ideea că nu prea există pe net informații interesante despre folclor pentru cei tineri – așa că preia muzica, dansurile și poveștile direct de la cei mai proaspeți păstrători ai tradiției. Până la vernisajul de pe 15 august, tinerii lucrează în ateliere cu șase specialiști în domenii relevante: etnomuzicologie (Bogdan-Mihai Simion), fotografie (Andreea Câmpeanu), film documentar (Claudiu Mitcu), scriere creativă (Vera Ion), jurnalism (Delia Marinescu) și media literacy (cu autoarea acestui articol).

Până să devină medic, Alexandra Listrat (15 ani) din satul lipovenesc Sarichioi, studiază harmoșca alături de culegătorul de folclor regional Pimon Bejenaru. O fată blondă cu ochi albaștri își plimbă repede degetele pe butoanele unui instrument care pare cunoscut. Seamănă cu un acordeon, dar nu-i chiar asta – n-are clape. Instrumentul e o harmoșca, adică o armonică, pe limba rușilor lipoveni. Alexandra Listrat (15 ani) e lipoveancă din Sarichioi, Tulcea, o comună aflată pe malul Lacului Razim, nucleu al comunității lipovenești din Dobrogea. 

Pentru proiect, Alexandra a fost recomandată de Pimon Bejenaru, un personaj binecunoscut atât printre pasionații de folclor de la noi, cât și printre turiștii fermecați de Sarichioi, care-l surprind uneori cântând. Pima, cum îi spun apropiații – inclusiv Alexandra – și-a petrecut toată viața culegând cântecele lipovenești. Unele vin de demult, din Rusia secolelor XVI și XVII, de unde au fost goniți de Petru cel Mare și Ecaterina a II-a pentru că n-au vrut să accepte europenizarea. (O parte dintre ei s-au așezat în Dobrogea de Nord, pentru că apele din zonă le-au permis să-și reia îndeletnicirea tradițională de pescari.) Alte cântece s-au născut în lumea lor „cea nouă”, din prigoană, din dorul de țara-mamă sau din alte îndurerări lumești.

Diferența principală dintre harmoșca și acordeon e că cea dintâi are cam 30 de clape rotunde (arată ca niște butoane), pe când acordeonul are clape de pian. Bașii sună altfel la harmoșca. Fiecare armonică are sunetul ei și nu-s toate potrivite pentru orice melodie, astfel încât muzicienii cară după ei mai multe la fiecare cântare – Pima Bejenaru, de pildă, are vreo 5-6. Și, apoi, explică Alexandra, harmoșca ține de tradiție: „nu prea poți să cânți o melodie în rusă la acordeon cum cânți la harmoșca, e mai specific rusească”.

În Sarichioi sunt patru oameni care știu să mânuiască harmoșca, iar Alexandra e singura fată. „E un pic ciudat, dar, într-un fel, pot influența și alte persoane într-un scop bun – să vadă că, dacă ești fată, asta nu-nseamnă că nu poți face acel lucru.” A avut și momente în care s-a descurajat, însă Pima a îndemnat-o să repete: avea încredere că atunci când o să-i iasă o să fie foarte fericită. Și avea dreptate, spune Alexandra. „Explică atât de frumos și nu se enervează, chiar dacă tu nu pricepi. Stă acolo și-ți explică până prinzi care-i ideea.” 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com