Click pentru a te abona

Credințe, legende și obiceiuri de Florii. “De ursită, de sănătate și belșug”. Obiceiul Lăzărițelor.

85 Shares

autor Geta Negrișanu

*după sfințire, salcia aduce liniște și prosperitate în cămine. Dacă nu cinsteşti Floriile aşa cum cere datina, te vei umple de pistrui

Prima atestare documentară a sărbătorii de Florii datează din secolul al 4-lea, când sf. Epifanie scrie două predici pentru această ocazie. Tot referitor la sec. IV, pelerina Etheriei relatează modul în care Floriile erau sărăatorite la Ierusalim și face prima mențiune a sfințirii ramurilor de salcie în biserici, pentru evocarea bucuriei întâmpinării Mântuitorului.

De fapt, această zi era iniţial dedicată zeiţei romane Flora, însă, după un timp, ea s-a celebrat în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim. Legenda mai spune că, în timpurile în care Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângând, şi-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oţel şi a plecat să-şi găsească fiul. Pe drum, a ajuns la o apă şi a rugat o salcie să-i facă punte. Pentru aceasta, a binecuvântat-o să nu poată fi făcuţi cărbuni din lemnul ei şi să fie dusă în fiecare an la biserică de Florii. De aceea, în această zi oamenii duc la biserică flori şi ramuri de salcie, pentru a fi sfinţite.

In România, Floriile îmbină semnificația evenimentului biblic cu tradiții populare care își trag rădăcinile din antichitatea traco-pontică.

Conform acestor tradiții, ramura de salcie simbolizează înnoirea, primăvara, renașterea naturii. Se plantează răsaduri, iar manunchiul de mațișori înfipt în pământ este menit să aducă ocrotirea plantelor. Femeile colindă aproape ca la sărbătorile de iarnă.

Ramurile de salcie sfințită se pun la tocurile ușilor și ferestrelor, la streașina, la intrarea în grajd, la icoane, ori chiar pe morminte. Se crede că, după sfințire, salcia aduce liniște și prosperitate în cămine. Dacă nu cinsteşti Floriile aşa cum cere datina, te vei umple de pistrui.
Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfinţită, va fi ferit de dureri, iar cine înghite în aceasta zi trei mâţişori de salcie sfinţită nu va suferi de dureri de gât. Salcia se foloseşte şi în scopuri comerciale, animalele, înainte de a fi duse la târg la vânzare, trebuie atinse cu salcia, pentru a atrage cumpărătorii.

Inainte de a intra in Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazar iar Învierea lui Lazăr a devenit simbolul Învierii  neamului omenesc.

In popor se crede ca Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit traditiei, într-o sâmbătă, Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama-sa să facă plăcinte. În drumul său ar fi urcat într-un copac să culeagă muguri pentru miei, a alunecat și ar fi murit.
Se spune că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor și există obiceiul ca în sâmbăta Floriilor femeile să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte calde, de post.

În acest an de Florii, credincioșii catolici primesc binecuvântata lumină a sărbătorilor pascale.

Nu trebuie să plantezi pomi înainte de Florii  iar femeile trebuie să aerisească lucrurile din casă prin scoaterea lor afară, în bătaia soarelui și vântului de primăvară. De asemenea, fetele care vor să se mărite sunt sfătuite să îşi scoată zestrea afară, pentru chemarea ursitului și să fiarbă busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu această apă să se spele pe cap şi apoi să toarne apa la rădăcina unui păr înflorit pentru că băieţii se vor uita după ele ca după un copac înflorit.. Însă toate astea de la miezul nopţii până la venirea zorilor! Pentru că nu trebuie uitat faptul că de Florii să nu te speli pe cap, altfel tot părul îţi va albi peste noapte.

Se spune că acela care se împărtăşeşte în Duminica Floriilor are mari şanse să i se împlinească dorințele de peste an.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com