Click pentru a te abona

COVIDEX, un exercițiu desfășurat în Marea Mediterana de două grupări navale NATO, alcătuite din marinari militari din cinci țări

330 Shares

*Suntem la mai mult de 1000 de mile marine departe de casă și suntem aici pentru voi. Noi suntem la datorie, voi stați în casă pentru noi!

82 de marinari din Forțele Navale Române se află în Marea Mediterană, la mai mult de 1800 de kilometri depărtare de casă, pentru a asigura comanda grupării navale NATO de luptă contra minelor nr. 2 SNMCMG-2 (Standing NATO Mines Countermeasures Group). Până acum, echipajul navei militare „Viceamiral Constantin Bălescu” a parcurs, în 10 săptămâni de la plecarea din Constanța, peste 5500 de mile marine și a arborat la catarg, cu onoare și mândrie, drapelul României alături de cel al NATO.

Cei 82 de militari români participă la asigurarea măsurilor de securitate colectivă pe flancul sudic al Alianței Nord Atlantice, conform angajamentelor asumate de țara noastră față de parteneri. În urmă cu câteva zile, nava militară românească a plecat din portul grecesc Souda, din Insula Creta, unde a făcut o escală pentru refacerea plinurilor și pentru planificarea activităților grupării din perioada următoare și pentru interacțiunea, pe mare, cu gruparea navală NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

O provocare pentru planificatori a fost realizarea etapelor de interacțiune, fără a intra în contact ceilalți marinari din cele două grupări navale, ca măsură preventivă pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19. Astfel, tehnologia avansată a sistemelor de comunicații instalate la bordul navei românești, care asigură comanda grupării SNMCMG-2, a înlesnit comunicarea și planificarea de la distanță a tuturor serialelor ce urmau a fi desfășurate pe mare.

Având ca obiectiv demonstrarea solidarității României și a partenerilor NATO, puitorul de mine „Constantin.Bălescu” și vânătorul de mine german FGS „Fulda” (Germania), din gruparea navală SNMCMG-2, au executat manevre și evoluții navale cu fregatele din gruparea navală SNMG-2, „TCG Salihreis (Turcia), ITS „Fasan” (Italia), HMCS „Fredericton” (Canada) și FGS „Mecklenburg-Vorpommern” (Germania), precum și un exercițiu COVIDEX, bazat pe acțiunea echipajelor în situația apariției unui caz real de infectare cu noul coronavirus la bordul unei nave militare și punerea în aplicare a procedurilor stabilite la nivelul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM) pentru acest context.

Cele două grupări navale NATO au desfășurat și alte exerciții comune în care au exersat modalitățile de acțiune pentru diferite scenarii. Navele SNMCMG-2 au asigurat navigația în siguranță, pe un canal dragat, pentru fregatele SNMG-2, în timp ce navele SNMG-2 au garantat protecția partenerilor împotriva unui atac aerian, naval sau submarin.

Asigurarea libertății navigației grupării navale SNMCMG-2, condusă de căpitan-comandorul Valentin Vlad, a fost realizată cu sprijinul elicopterului fregatei canadiene „HMCS Fredericton”, care a fost gata de acțiune pentru respingerea unui atac inamic, conform procedurilor NATO pentru lupta asimetrică.

Pe mare, zilele trec în ritm alert, antrenamentele și exercițiile pe care navele grupării SNMCMG-2 le execută consolidează interoperabilitatea forței Alianței Nord Atlantice și scurtează timpul până la întoarcerea noastră acasă. Soarele mediteraneean nu arată nimic din urgia lăsată, pe țărm, de pandemia COVID-19, încălzind punțile navelor ce își continuă misiunea în siguranță, protejând militarii de la bord de riscul infectării cu noul coronavirus. Suntem alături, cu sufletul și cu gândul, de toți cei dragi, de români și de eroii din sistemul sanitar care luptă cu inamicul fără chip COVID-19. Ne-am fi dorit să fim acasă cu familiile noastre, dar am jurat să fim în slujba țării. Suntem la mai mult de 1000 de mile marine departe de casă și suntem aici pentru voi. Noi suntem la datorie, voi stați în casă pentru noi!”, a transmis căpitan-comandorul Valentin Vlad, comandantul grupării navale NATO SNMCMG-2.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com