Click pentru a trimite e-mail

Copiii și tinerii care nu au acte de identitate vor intra în legalitate și vor avea acces nediscriminatoriu la serviciile medicale

5 Shares

Legea accesului gratuit și nediscriminatoriu la serviciile medicale pentru copiii fără CNP a fost adoptată de către deputați în unanimitate, cu 281 de voturi pentru. Conform acestei inițiative, toți copiii din România vor avea acces gratuit și nediscriminatoriu la servicii de sănătate, indiferent dacă au CNP sau nu.

“Este o chestiune de normalitate, un drept prevăzut de Constituția României, de legislația privind sănătatea și drepturile pacientului, un drept, spuneam pe care legislația conform căreea lipsa actelor de identitate și, evident a unui domiciliu, le ingrădea. Mă întrebați în ce constă, în fapt, această lege care garantează accesul la servicii de sănătate gratuite pentru copiii și persoanele aflate în condiții de vulnerabilitate, chiar dacă nu au CNP.

Trebuie ca, înainte de toate să spunem faptul că și până acum acești copii și, în destule situații și adulți fără CNP, fără documente de identitate primeau și până acum asistență medicală atunci când aveau nevoie doar că aceste servicii nu erau decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Beneficiarii acestor prevederi legislative urmează să fie copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane. Aceste persoane vor începe imediat procesul de înregistrare și eliberare a documentelor de identitate, urmând ca apoi să beneficieze de servicii medicale ca orice alt cetățean cu acte, în condițiile stipulate de lege” a declarat deputatul Mirela Furtună, Sectretarul Comisiei pentru Politică Externă, membru al   Grupului  multisectorial de lucru pentru egalitate de gen din Parlamentul României.

“De altfel, aceasta este parte a unei chestiuni complexe care mă preocupă și pentru care încerc să găsesc soluții pe care să le propun în cadrul unei inițiative legislative și mă refer la situația tinerilor care sunt instituționalizați, care nu au pe nimeni și se trezesc că după împlinirea vârstei de 18 ani nu mai au un domiciliu (în multe dintre cazuri) și de aici toate problemele legate de documentele de identitate. Este o situție pe care trebuie să o rezolvăm pentru că acești copii, acești tineri nu au nicio vină că s-au născut pe stradă , că părinții lor (nu au la rândul lor documente de identitate) și i-au abandonat” a mai spus deputatul social democrat.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com