Click pentru a te abona

Consiliul Judetean Tulcea: Scrisoare deschisă adresată Guvernului României pentru majorarea salariilor din domeniul sănătății

0 Shares

teoDemers înaintat către prim-ministrul Victor PONTA,  secretarul general al Guvernului Ion MORARU,  doamna ministru Rovana PLUMB, doamna ministru Sevil SHHAIDEH, ministrul Nicolae BĂNICIOIU

privind aplicarea într-un termen cât mai scurt a unui sistem unitar de salarizare a personalului plătit din fonduri publice în general, şi în special a personalului din unităţile sanitare şi întreaga administraţie publică locală sau posibilitatea unor majorări salariale prin extinderea prevederilor Legii nr. 71/ 2015 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor. 

Cu permisiunea dvs., vă supunem analizei următoarele:

În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 162/ 2008, H.G. nr. 529/ 2010  si O.U.G.  nr. 48/ 2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării, în anul 2010 s-a procedat la transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii către autorităţile administraţiei publice locale, respectiv la preluarea managementului Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea de către Judeţul Tulcea- Consiliul Judeţean Tulcea.

În perioada de la data preluării şi până în prezent, urmarea aplicării actelor normative în vigoare în domeniul salarizării, în diferite etape, salariile personalului ce îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare s-au majorat sau au fost reduse, astfel încât salariile de referinţă în baza cărora se calculează baza salarială în anul 2015, sunt aceleaşi care se aplicau în anul 2005. Facem menţiunea că la aplicarea O.U.G. nr. 17/ 2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar, managementului Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea a stabilit nivelul salarizării la limita minimă a grilei de salarizare prevăzută de lege (pentru aproximativ 85% din personal), cu excepţia personalului sanitar plătit de la bugetul de stat (UPU, Medicină legală, Dispensar TBC, etc).

În acest context, la nivel naţional, există discrepanţe majore între nivelul salarizării personalului ce desfăşoară activităţi similare în unităţi sanitare diferite, dar şi în cadrul aceleaşi unităţi spitaliceşti.

Având în vedere importanţa domeniului “sănătate” este o certitudine că salarizarea la un nivel necorespunzător a condus şi conduce la devalizarea aparatului de specialitate, la lipsa acută de medici şi personal medical (chiar la închiderea unor secţii importante ale spitalului, exemplu: închiderea Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea pe o perioadă de 6 luni) şi la nemulţumiri în rândul întregului personal medical.

Suntem convinşi că cele prezentate nu sunt o chestiune de noutate sau Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea nu este un caz singular, dar vă rugăm să aveţi în vedere şi specificul judeţului nostru dat de Delta Dunării, respectiv suprafeţe mari şi dispersia populaţiei, precum şi de afluxul mare de turişti pentru care trebuie asigurate premisele unor servicii medicale de calitate.

De asemenea, vă rugăm să aveţi în vedere că nu se respectă unul din principiile prevăzute de sistemul unic de salarizare al personalului plătit din fonduri publice, respectiv principiul echităţii şi coerenţei  (crearea de oportunităţi egale şi remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală pe baza principiilor şi normelor unitare privind stabilirea şi acordarea salariului şi a celorlalte drepturi de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar), ceea ce a dus în timp la stabilirea unor remuneraţii diferite între categorii de personal ce desfăşoară acelaşi tip de activitate, dar lucrează în instituţii diferite.

Vă rugăm să aveţi în vedere faptul că actul normativ ce prevede posibilitatea unei majorări salariale de până la 12%, prevedere legală ce a dat multe speranţe personalului din administraţia publică locală, inclusiv din unităţile sanitare, şi anume O.U.G. nr. 27/ 2015 pentru completarea O.U.G. nr. 83/ 2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice şi pentru stabilirea unor măsuri bugetare, este imposibil de aplicat de majoritatea autorităţilor administraţiei publice locale. Imposibilitatea aplicării este datorată nealocării de către Ministerul Finanţelor Publice a unui plafon corespunzător pentru cheltuiala de personal pe anul în curs, plafon insuficient repartizat încă de la începutul anului 2015. Ceea ce nu înţelegem, este de ce pentru celelalte autorităţi publice finanţate de asemenea din fonduri publice (ministere, instituţii deconcentrate etc.) nu a fost stipulată o astfel de constrângere în aplicarea creşterilor salariale, nefiind condiţionate de nici un plafon, iar administraţia locală are reglementat şi impus un număr maxim de posturi dar şi limite maxime ale plafonului pentru cheltuiala de personal.

Toate acestea duc la nemulţumiri în rândul salariaţilor, mişcări sindicale şi litigii de muncă.

Astfel, prin prezenta vă rugăm să ne sprijiniţi în demersul nostru de aplicare într-un termen cât mai scurt a unui sistem unitar de salarizare a personalului plătit din fonduri publice în general, şi în special a personalului din unităţile sanitare şi întreaga administraţie publică locală sau posibilitatea unor majorări salariale prin extinderea prevederilor Legii nr. 71/ 2015 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Convinşi fiind că cele expuse vor fi analizate şi luate în considerare, vă mulţumim si vă asigurăm de respectul nostru.

Cu stimă,

PREŞEDINTE,

Horia TEODORESCU

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

3 Raspunsuri la Consiliul Judetean Tulcea: Scrisoare deschisă adresată Guvernului României pentru majorarea salariilor din domeniul sănătății

 1. Octavian Motoc 5 august 2015 at 12:14

  Este firesc sa fiu de acord cu un asemenea demers, in contextul general al armonizarii sistemului salarial din sectorul bugetar, care sa asigure, in limitele bugetare disponibile, o reasezare a salariilor pe baza importantei activitatii desfasurate, a pregatirii beneficiarilor, dar si a performantelor acestora. Nu cred ca era necesar sa incepem cu marirea indemnizatiilor demnitarilor, ci acest demers trebuia sa aiba loc concomitent cu aplicarea noii legi a salarizarii, pe care trebuie sa o legiferam cat mai repede. In acelasi timp, trebuie sa invatam din lectiile trecutului nu prea indepartat si sa nu facem astfel de pasi fara actiuni care sa conduca la o eficientizare a activitatilor din sectorul public. Toate studiile, inclusiv cele efectuate de finantatorii internationali ai Romaniei, arata ca din cei circa 1,2 milioane de salariati din sectorul bugetar, am avea nevoie, in conditiile unui management corespunzator si a unei incarcari adecvate, de doar circa 800.000. Aceasta recalibrare a numarului de personal bugetar ar permite o crestere durabila a salariilor in sistem, fara pericolul de a fi nevoiti sa le reducem dupa o vreme, cu consecinte sociale si politice cunoscute.

  Răspunde
 2. Belacurencu Trifon 6 august 2015 at 23:06

  Susţin acest demers si doresc sa va informez ca am participat alături de doamna deputat Zaharcu Neviser la toate întâlnirile cu miniştrii de resort pentru a rezolva situaţia specifică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tulcea.
  De asemenea, subliniez faptul că am discutat acest subiect şi cu doamna ministru Rovana Plumb, de la care am primit asigurări că se vor găsi soluţii de rezolvare a problemei salarizării cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean.
  Trebuie subliniat încă de la început că demersul Presedintelui Consiliului Judetea Tulcea nu este unul populist, acesta este absolut necesar dacă dorim să mai avem medici buni în Tulcea, deoarece cadrele medicale de la Tulcea au cele mai mici salarii din ţară, calculându-se la un coeficient stabilit încă din 2005.
  Din cauza salariului foarte mic, cadrele medicale au căutat să plece la alte Spitale Judeţene sau în privat.
  Astfel, Spitalul Judeţean din Tulcea a ajuns să nu mai aibă suficienţi medici pentru anumite specialităţi şi chiar să închidă secţii, cum a fost cazul Secţiei de Pediatrie.
  Nu vreau însă să închei această postare fără a saluta comentariile scrise de domnul senator Octavian Motoc si de domnul deputat Gudu Vasile, prin care cei doi parlamentari susţin demersul conducerii judetului.
  Subliniez însă că la asemenea comentarii mă încearcă si un sentiment de jenă, deoarece domnul Motoc Octavian face parte dintr-un partid care nu a făcut absolut nimic bun pentru domeniul sănătăţii din România.
  Iar in privinta domnului Gudu Vasile, nu aş vrea să uităm modul în carul PDL-ul, care acum este integrat în PNL, a creat probleme majore prin închiderea unor unităţi medicale, inclusiv în judetul Tulcea, sau prin diminuarea cu cel puţin 25% a tuturor salariilor, inclusiv a celor din domeniul sănătăţii.
  Acum observ că domnii de la PNL susţin demersul nostru de creştere a salariilor, sper să nu vină iarăşi vremea cand PNL-ul să taie din nou din salariile cadrelor medicale, în numele stabilităţi macroeconomice.

  Răspunde
 3. Gudu Vasile 7 august 2015 at 11:32

  In calitate de deputat PNL de Tulcea, susțin acest demers al Consiliului Județean chiar dacă din punct de vedere politic ne situăm pe poziții diferite (mă refer la conducerea CJ Tulcea) . Susțin acest demers în calitate de tulcean și pentru că este vorba despre faptul că avem nevoie ca medicii, personalul sanitar, profesorii, specialiștii din administrația publică, oamenii cu venituri foarte mici în raport cu activitatea pe care o prestează, să profeseze în continuare în municipiul Tulcea și în localitățile din județ. Referitor la zvonurile care au ieșit pe piață, conform cărora s-ar mări indemnizațiile parlamentarilor aș vrea să vă spun că eu și noi, parlamentarii PNL, nu suntem de acord cu o astfel de potențială lege pentru că nevoile sunt mai mari la medici, profesori, bugetarii din administrația publică, alte categorii de personal. Nu este demagogie, este realitatea în care trăim cu toții.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com