Click pentru a te abona

Conferinţa interparlamentară privind Politica Externă, de Securitate şi apărare (PESC/PSAC)

248 Shares

*Întrevederi bilaterale cu delegațiile din Germania și Turcia

Particip zilele acestea, împreună cu colegii mei din Comisia pentru politică externă, la întâlnirile bilaterale cu delegațiile parlamentare din Republica Federală Germania și din Republica Turcia în cadrul celei de-a XIV-a Conferinţă Interparlamentară privind Politica Externă şi de Securitate Comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună(PESC/PSAC), prima de acest fel în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul UE.

Conferinţa are loc în perioada 7-8 martie şi este organizată de Comisiile pentru politică externă şi Comisiile pentru apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor precum şi Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European.

Pe agenda discuţiilor se află teme precum: Parteneriatul Estic, strategia Mării Negre, cooperarea şi finanţarea Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC).

În cadrul întrevederii cu delegația germană din Bundestag, s-a subliniat faptul că relațiile bilaterale au înregistrat un curs constant ascendent după aderarea României la UE, atât din punct de vedere politic, cât și economic. Germania este primul partener comercial al României cu care se derulează 1/5 din volumul comerțului exterior.

De asemenea, Germania este al treilea investitor în economia românească (după Olanda și Austria). România colaborează strâns cu landurile în cadrul unor comisii mixte guvernamentale și unor inițiative europene regionale, cum este cazul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. În expresia părții germane, politicile statutului român sunt privite drept exemplare raportat la ecuația cooperării similare cu alte state europene, inclusiv urmare unor gesturi extrem de apreciate ale autorităților române (de exemplu, despăgubirile pentru persoanele deportate).

Pe agenda discuțiilor bilaterale cu delegația din Germania s-a  mai aflat: guvernanța economică, perspectivele financiare ale UE, reforma Politicii Agricole Comune/PAC, politica de vecinătate a UE în spațiul estic, respectiv relațiile cu țările din regiunea extinsă a Mării Negre, securitatea energetică, competitivitatea, drepturile omului, domeniul justiție și afaceri interne, cooperarea în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării/SUERD.

În cadrul întrevederii cu delegația Republicii Turcia s-a relevat faptul că relaţiile parlamentare bilaterale dintre România şi Turcia au cunoscut o dinamică ascendentă începând cu anul 1991.

În cadrul schimburilor parlamentare bilaterale au avut loc contacte la nivelul conducerii celor două foruri legislative, al comisiilor permanente, precum şi al grupurilor parlamentare de prietenie.

În cadrul întrevederii, au mai fost evidențiate relaţiile foarte bune între România și Turcia după cei, iată, 141 de ani de relaţii bilaterale, au fost salutate proiectele de investiţii turce în special cele referitoare la construirea unui spital regional la Constanţa, care va deservi întreaga zonă a Dobrogei.

Președinția României la CONS UE urmărește imprimarea unei dinamici pragmatice și constructive în relația UE-Turcia, unul din obiective vizând organizarea unui nou Consiliu de Asociere UE-Turcia (ultimul a avut loc în 2015). Turcia este un stat candidat și partener-cheie al UE pe o serie de teme de interes comun: gestionarea eficientă a migrației, combaterea terorismului, cooperarea în domeniul energiei și transportului, al comerțului și în asigurarea securității regionale.

Subiectele de discuţie din cadrul conferinţei se bazează pe importanţa strategică a Mării Negre pe agenda Uniunii Europene, Parteneriatul Estic, precum şi pe instrumentele de cooperare şi finanţare dezvoltate în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). Un alt subiect important este angajamentul UE faţă de Balcanii de Vest.

Politicile externe, de securitate şi de apărare trebuie să consolideze rolul UE ca actor mondial şi, în acelaşi timp, să întărească pacea şi securitatea internaţională.

Deputat Mirela Furtună

Secretar al Comisiei pentru politică externă

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com