Click pentru a te abona

Comunitățile de români din diaspora vor să știe dacă MAE poate organiza concursurile de ocupare a posturilor vacante conform ultimelor acte normative

63 Shares

În urma solicitărilor venite din partea comunităților de români din afara granițelor țării pentru persoanele care îndeplinesc toate condițiile pentru ocuparea unor posturi vacante din cadrul misiunilor diplomatice (în domeniul afacerilor externe), am solicitat răspunsuri în regim de urgență de la Ministerul pentru Afaceri Externe, Ministrului Bogdan Aurescu, detalii menite să informeze corect opinia publică.

Pe data de 11 Ianuarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Ordonanta de urgență a Guvemului nr.1/2020 privind uncle măsuri fiscal—bugetare și pentru modificarea/completarea unor acte normative. Potrivit art. art III din Ordonanța pentru ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile ș1 autoritățile publice, nu mai poate fi realizată cu persoanele care provin de la firmele private.

Prin excetie de la această prevedere, Ministerul Afacerilor Externe poate scoate la concurs posturile astfel ocupate până la data de 31 August 2020. Măsura a fost adoptată pentru a nu perturba funcționarea normală a consulatelor și ambasadelor.

Conform Hotărârii de Guvern nr.9/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul afacerilor externe, numărul maxim de posturi pentru serviciul exterior este de 1488.

Există o temere în cadrul comunităților de români din afara granițelor țării că ministeml nu va putea asigura desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante sau temporar vacante, ocupate acum prin detașare până la data de 31 august, ceea ce ar crea grave disfuncționalități la nivelul funcționării consulatelor și ambasadelor.

Având în vedere aceste elemente, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Câte posturi din cele 1488, sunt în prezent vacante?

2. Câte posturi din serviciul exterior sunt ocupate de persoane care sunt detașate de la firme private?

3. Când estimați că vor fi organizate concursurile de ocupare a posturilor? Ce măsuri au fost întreprinse până în acest moment

4. În cazul persoanelor detașate care se află la misiune, consursul de ocupare a postului se va desfășura la misiune? Dacă da, care va fi temeiul juridic, avâd în vedere faptul că trebuie să fie concursuri publice la care orice persoană care îndeplinește condițiile generale și  specifice trebuie să aibă posibilitatea de a participa? Subliniez că organizarea la misiune a concursului e de natură a limita posibilitatea unui cetățean de a participa la acel concurs.

Solicit răspuns în scris.

Deputat Mirela Furtună

Comisia pentru Politică Externă

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com