Click pentru a te abona

Comunitatea greacă din județul Tulcea – o istorie în imagini, documente și tradiții

0 Shares

Evenimentul este dedicat sărbătorii naționale a Greciei – Ziua Ohi, ziua când grecii au spus „Nu !” (în limba greacă: Επέτειος του «’Οχι» – Ziua Marelui «Nu»). Este vorba despre To Ochi sau Imera tou Ochi, și amintește de ziua de 28 octombrie 1940 când oficialitățile grecești ale vremii au refuzat ultimatumul dat de Puterile Axei.

Greci-din-TulceaComunitatea Elenă din Municipiul Tulcea în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea și Asociația ”Ibida” Tulcea organizează sâmbătă, 26 octombrie 2013, începând cu ora 11,00, la Casa Avramide din Str. Progresului nr. 32, evenimentul cultural  „Comunitatea greacă din județul  Tulcea – o istorie în imagini, documente și tradiții”.

Evenimentul este dedicat sărbătorii naționale a Greciei – Ziua Ohi (în limba greacă: Επέτειος του «’Οχι» – Ziua Marelui «Nu») . Anual, la data de 28 octombrie, toate comunităţile elene din lume comemorează refuzul categoric al lui Ioannis Metaxas (cel care a condus Grecia în perioada 1936-1941) de a accepta ultimatumul dat de dictatorul italian, Benito Mussolini, în ziua de 28 octombrie 1940, ultimatum prin care se  pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice” nespecificate din interiorul țării.

Era în vremea celui de-al doilea război mondial iar Germania nazistă a cerut Greciei să permită trupelor să intre pe teritoriul țării și să ocupe poziții cheie și locuri strategice. Cererea formulată de nemți la orele 4,00 a.m. a primit drept răspuns un mare „Nu!”.  După câteva ore a urmat ultimatumul semnat de Mussolini care cerea Greciei să accepte ocupația amenințând cu războiul în cazul unui refuz. Poporul grec a ieșit in corpore în stradă strigând ohi, ohi (!). La cinci și jumătate armatele italiene din Albania au trecut granița Greciei și au marcat intarea țării în cel de-al doilea război mondial.

În cadrul evenimentului organizat sâmbătă la Tulcea vor avea loc prezentări pe teme de  istorie și tradiții ale comunităților grecești din municipiul Tulcea și satul Izvoarele: Personalități culturale elene la Tulcea: „Mitropolitul Nichifor de Carpat și sculptorul Vasile M. Chiriachide” (dr. Lăcrămioara Manea), „Case și familii din Tulcea de altădată: Casa și familia Avramide” (Ligia Dima), „Comunitatea elenă din Izvoarele – tradiții și obiceiuri” (dr. Steluța Pârâu), Comunitatea Elenă din Municipiul Tulcea – activitatea cultural-educativă  (Ecaterina–Chety Gheorghe și Andreea Buri ). Atmosfera Greciei de astăzi, țara cu atât de faimoase monumente ale antichității,  va fi recreată prin intermediul unei scurte prezentări a  prof. Ioannis Papazoglou – „Η Ελλαδα σημερα” („Grecia astăzi”), care va include proiecții de filme și muzică specifică, iar programul cultural-artistic susținut de Ansamblul de dansuri ”Elpis” și de Maria Teodora Cernat (canto) va demonstra încă o dată frumusețea și trăinicia tradițiilor grecești la porțile Deltei.

În urmă cu o lună, pe data de  28 septembrie 2013, Comunitatea Elenă din Municipiul Tulcea a organizat la Iași, la  Muzeul Memorial ”Mihail Kogălniceanu” din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași  evenimentul Seară de cultură și tradiție elenă ,  în parteneriat cu  Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația ”Ibida” Tulcea, Asociația culturală ”Dionysos” Iași, Forumul Elen Craiova, Arte Cafe Iași .

Alături de aspectele de istorie și cultură specifice celor două comunități elene – din Iași și Tulcea  prezentate publicului ieșean,  cele două ansambluri de dansuri  – Ansamblul ”Elpis” al Comunității  elene din Tulcea și Ansamblul ”Dionysos” din Iași – au încântat publicul prin măiestrie și profesionalism. Cum era și firesc, seara grecească a continuat în spațiul pus la dispoziție de Arte Cafe Iași – cu muzică grecească (grație Dianei Tiţă – studentă la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj ) , dans și bucate tradiționale.

Cele două evenimente,  Seară de cultură și tradiție elenă şi „Comunitatea greacă din județul  Tulcea – o istorie în imagini, documente și tradiții”  sunt parte a proiectului  INVITAȚIE LA CULTURA ELENĂ ,realizat cu sprijinul financiar al  Primăriei Municipiului Tulcea (Ecaterina Chety Gheorghe-Comunitatea Elenă Tulcea Dr.Mihaela Iacob ICEM).

La eveniment sunt invitați să participe toţi iubitorii de cultură elenă, toți cei care doresc să petreacă o seară de neuitat.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com