Click pentru a te abona

Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, prietenul copiilor

44 Shares

*”Le-am pus la dispoziție o scenografie ludică, adaptată diverselor vârste, lăsându-le libertatea de a o interpreta și de a o valorifica așa cum doresc”. 

Începând cu 17 august 2018 copiii și familiile lor care vizitează Muzeul de Artă și Casa Avramide vor avea parte de o surpriză. Alături de obiectele de patrimoniu care compun expozițiile de bază ale celor două muzee, aceștia vor avea ocazia să descopere prin joc elemente inedite legate de etniile conlocuitoare din Dobrogea, la Muzeul de Artă și povestea familiei Avramide, la Casa Avramide.

Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, parte a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, anunţă cu bucurie derularea proiectului „Muzeul la îndemână” cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în calitate de partener al Asociaţiei Da`DeCe. „Muzeul la îndemână” este un concept inovator propus de către specialiştii Asociaţiei Da`DeCe, prin care se doreşte ca spaţiul muzeal să devină prietenul celor mici şi al familiilor lor. Proiectul se derulează în Anul Centenarului la cele două obiective ale CMPCND, Muzeul de Artă şi Casa Avramide.

Echipa de proiect s-a documentat asiduu iar apoi a proiectat şi realizat câte o instalaţie (spaţiu interactiv) care să permită copiilor să interacţioneze nemijlocit cu obiectele de patrimoniu. Astfel, expoziția Casei Avramide este animată de o căsuţă în miniatură care permite preşcolarilor să exploreze prin poveste și joc, elemente de istorie ale familiei Avramide, una dintre cele mai cunoscute familii din Tulcea secolelor XIX-XX.

În acelaşi timp, Muzeul de Artă beneficiază de un spaţiu în care un joc de cărţi adaptat ajută copiii și familiile lor să recunoască şi să înţeleagă diferitele etnii din Dobrogea, folosind indicii oferite de exponatele expoziţiei permanente. Apoi copiii pot explora muzeul cu o hartă asociată jocului.

„Scenografia este foarte importantă pentru orice educator muzeal pentru că de fiecare dată ne imaginăm cele mai potrivite și în același timp spectaculoase modalități de a construi o poveste în jurul obiectelor pe care le prezentăm publicului. Elementele de recuzită alăturate obiectului original expus în muzeu sunt definitorii pentru experiența vizitatorului, mai ales la vârstele mici deoarece aduc muzeul la îndemâna copilului, îl ajută să aibă o experiență senzorială a respectivului obiect, deci să devină mai conștient de caracteristicile sale și poate chiar de importanța sa. Dar, ca și în cazul lecturii, uneori cele mai relevante experiențe pe care le avem în calitate de vizitatori sunt individuale. Grija pentru vizitator nu trebuie să fie condiționată de o vizită colectivă prin sălile muzeului îndrumată de un specialist. De data aceasta ne-am hotărât să devenim invizibili și să le acordăm copiilor mai multă autonomie în muzeu. Le-am pus așadar la dispoziție o scenografie ludică, adaptată diverselor vârste, lăsându-le libertatea de a o interpreta și de a o valorifica așa cum doresc. 

 Cele două jocuri create special pentru Muzeul de Artă și Casa Avramide pe care le pot testa tulcenii începând cu această lună sunt parte din răspunsul la întrebările pe care ni le punem în permanență despre rostul muzeelor în viețile noastre. Pentru Casa Avramide, am recreat la scară mică spațiul primitor al acestei bijuterii arhitecturale construită la finalul secolului al XIX-lea, pe care l-am decorat cu obiecte de mobilier similare celor din interioriul casei, cu păpuși din cârpe care îi întruchipează pe membrii familiei Avramide, story cubes cu detalii inspirate de elementele decorative ale casei, fotografii de epocă. Instalația a fost gândită pentru cei mai mici vizitatori, de la 0 la 5 ani, ținând cont de caracteristicile vârstei: motricitatea, perceperea tactilă a obiectelor, lectura dramatizată a poveștilor, jocurile de rol sau mima.

În schimb, la Muzeul de Artă am creat un joc pornind de la ceea ce ne-a fascinat în cea mai mare măsură în Dobrogea: locuirea în armonie a diverselor etnii. “Împreună” este un joc de grup conceput pentru vizitatori de peste 6 ani veniți la muzeu cu familia, cu prietenii sau cu clasa. Jocul încearcă să ofere o perspectivă nouă a vizitei la muzeu, pornind de la elementul etnic și lărgind zona de cunoaștere în funcție de curiozitatea vizitatorului.” (Iulia Iordan, educator muzeal, director executiv al Asociatiei Da’DeCe).

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com