Click pentru a te abona

Comisia pentru relația cu UNESCO lucrează pentru obținerea statutului de Rezervație a Biosferei pentru o nouă zonă a Dunării: Parcul Natural Porțile de Fier

0 Shares

“Am propus Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, al cărei membru sunt, o întâlnire de lucru miercuri, 18 octombrie a.c., pentru a discuta despre potențialul statut de Rezervație a Biosferei a actualului Parc Natural ”Porțile de Fier”.

Parcul Natural Porţile de Fier este o arie protejată înfiinţată prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional – Secţiunea a III a – Zone Protejate, ca un areal în care  diversitatea  biologică și frumusețea peisajului pot  fi  valorificate  în  condiţiile păstrării nealterate a tradiţiilor, iar calitatea vieţii comunităţilor să fie rezultatul unor activităţi economice ale locuitorilor, deşfăşurate în armonie cu natura, așa după cum se întâmplă în Rezervația Bioferei Delta Dunării.

La reuniunea de lucru am invitat Reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agentiei Nationale a Ariilor Naturale Protejate, Directorul Parcului Natural Porțile de Fier, Președintele Consiliul Științific al Parcului Natural, prof.  Maria Patroescu, Reprezentanți ai Comisiei Naționale pentru România a UNESCO, Reprezentanți ai Comitetului Național Român MAB al UNESCO, D-l Ioan Jelev.

Untitled-1

Principalele repere ale dezbaterii noastre  sunt legate de situația actuală, când există confuzii legate de suprapunerea în întregime a noii rezervații a biosferei peste actualul parc natural și identificarea unui set de măsuri menite să prevină aceste confuzii. Ne-am propus un sistem decizional participativ pentru Rezervația Porțile de Fier, bazat pe analiza și hotărârile luate de autoritățile locale precum și elaborarea unei  hărți detaliate  de zonare din care să rezulte că toate zonele centrale (strict protejate) sunt înconjurate sau sunt adiacente unor zone tampon definite întocmai.

portile-de-fier3

Reamintesc faptul că documentația de nominalizare a unei Rezervații a Biosferei ”Porțile de Fier”,  a fost analizată de ICC – UNESCO, care a decis amânarea hotărârii de admitere, până la completarea documentației cu elementele suplimentare solicitate.

Printre altele, este necesară obținerea unui punct de vedere unitar al primarilor din zona Parcului Natural Porțile de Fier, realizarea unui sistem de guvernanță al parcului și rezervației care să corespundă tuturor funcțiilor noii entități parc/rezervație și propunerea unor măsuri clare care să înlăture posibilele confuzii între Parcul Natural și noua rezervație a biosferei, ale căror suprafețe se suprapun. Se vizează și o eventuală extindere a teritoriului rezervației biosferei față de cea a parcului natural existent) etc.”(blog www.luciansimion.ro)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com