Click pentru a te abona

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO

78 Shares

Comisia și-a intensificat activitatea pe parcursul anului 2018 în vederea susținerii unor proiecte importante pentru România:

Promovarea si sprijinirea  noii rezervații a biosferei ”Porțile de Fier”, ce urmează a se constitui  pe teritoriul actualului Parc Natural ”Porțile de Fier”- prin demersuri si colaborare cu Ministerul Mediului.

În urma transmiterii documentației de promovare a rezervației la UNESCO, ICC UNESCO Paris a solicitat unele precizări și acțiuni suplimentare cum ar fi: obținerea acordului primarilor din zonă; clarificări privind sistemul de guvernare a noii rezervații; evitarea confuziilor dintre administrarea și luarea deciziilor la nivelul actualului parc natural și a noii rezervații, inclusiv ca urmare a suprapunerii teritoriale în întregime (se vizează și o eventuală extindere a teritoriului rezervației biosferei față de cea a parcului natural existent) etc.

Dupa 3 intalniri ale grupului de lucru pe care-l coordonez s-a hotarat urmatoarele :

Deblocarea dosarului prin medierea comisiei între instituțiile implicate în elaborarea și transmiterea acestuia către UNESCO

Trebuie luate în considerare observațiile UNESCO privind acordul primarilor din zonă și problemele de suprapunere a Parcului cu Rezervația

Necesitatea susținerii în continuare a dosarului de către factorii de decizie

Nu există restricții suplimentare ca Rezervație a Biosferei față de o Arie protejată, plus valoarea ar fi eticheta UNESCO. Cadrul legal trebuie îmbunătățit. Eliminarea unor ambiguități în legi, corelarea cu Strategia de la Sevilla. Zonarea este foarte importantă.

Primele rezervatii ale biosferei declarate in Romania in pericol de a fi eliminate din lista Rezervatiilor Biosferei – Rezervatia Muntii Rodnei si Rezervatia Muntii Retezat.- demersuri si actiuni de  sensibilizare a autoritatilor locale si Ministerului Mediului

Comisia a  întreprins următoarele acţiuni prin constituirea grupului de lucru condus de Dep Simion Lucian: Demersuri pentru sensibilizarea Ministerului Mediului legat de aceste două situaţii; Convocarea autorităţilor locale pentru sensibilizarea acestora şi pentru a li se prezenta avantajele unei rezervaţii a biosferei (prestigiu internaţional sub umbrela UNESCO, valorificarea produselor locale sub emblema rezervaţiei, dezvoltare şi atractivitate sporită pentru turism, promovarea unui model de dezvoltare durabilă, crearea unui model de guvernare locală, întrucât UNESCO susţine ca deciziile în cadrul rezervaţiilor biosferei să fie luate in zonă;

Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie

În decembrie 2017, am participat la cea de-a 12-a sesiune a Comitetului interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, în Republica Coreea, unde am reușit introducerea în selecta listă a Patrimoniului Mondial Imaterial, a dosarului multinaţional România, Bulgaria, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Republica Moldova, privind practicile culturale asociate zilei de 1 Martie.

Dosarul avea recomandare de amânare pentru sesiunea următoare a Comitetului, pentru că Republica Moldova și Macedonia trebuiau să mai aducă unele completări. Ca urmare a acțiunilor de lobby ale delegației parlamentare a României în cadrul sesiunii, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Delegaţiei permanente a României pe lângă UNESCO, dosarul ”Practici culturale de 1 martie” a fost acceptat.

În primul an în care valoarea de patrimoniu a sărbătorii Mărţişorului este recunoscută pe plan mondial, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO promovează acest simbol, în vederea conservării şi perpetuării tradiţiei zilei de 1 Martie.

Pentru a marca acest moment Comisia UNESCO a organizat in data de 28 februarie, ora 12,30 în spațiul din fața Sălii de Plen a Camerei Deputaților, expoziția-eveniment „Mărțișorul, între vechi și nou”, realizată împreună cu instituții de prestigiu pentru spiritualitatea românească: Muzeul Satului și Academia Română, care ne sprijină în demersul nostru de a promova valorile culturale româneşti şi bunurile noastre înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Dosarul “ Rosia Montana “

Pe agenda de lucru a celei de a 42-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO de la Bahrein care s-a desfășurat în perioada 24 iunie-4 iulie a.c. la Manama, s-a aflat și dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” dosar care a fost trimis de Ministerul Culturii din România la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, pe 4 ianuarie 2017 cu semne mari de intrebare referitor la respectarea procedurilor legale şi care a primit recomandare pentru includere  cu raport favorabil din partea International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

Constituirea Rezervației Biosferei Transfrontaliere trilaterale ”Delta Dunării” – ”Prutul de Jos”, dintre România, Ucraina și Republica Moldova a fost principalul punct al discuției pe care reprezentanții Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO au avut-o cu Excelența Sa Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova la București.

Simion Lucian Eduard

Deputat PSD Tulcea, Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com