Click pentru a te abona

Comisie UNESCO: “Cetățile Dacice din Munții Orăștiei – O continuă provocare”. Se impun măsuri urgente

220 Shares

Camera Deputaților a găzduie în perioada 4-5 decembrie 2019, dezbaterea „O continuă provocare: Cetățile Dacice din Munții Orăștiei”, organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Consiliul Județean Hunedoara.

Este vorba despre o simulare 3D realizată de specialiștii clujeni care ne-a oferit posibilitatea de a explora practic, aceste inestimabile valori ale istoriei și identității noastre naționale, imagini inedite, fotografii de epocă din anii 50, de la momentul în care au fost scoase la lumină a acestor vestigii denumite generic cetățile dacice, pentru a trage un semnal de alarmă asupra urgentării măsurilor absolut necesare pentru gestionarea administrativă a întregii zone.

Reamintesc faptul că am reușit să trecem prin Comisia pentru mediu și echilibru ecologic Legea privind  regimul  juridic al ansamblurilor  și siturilor istorice și arheologice  care fac parte din Lista patrimoniului  mondial UNESCO, și unele măsuri privind protejarea  Cetăților dacice din munții Orăștie, și că am adus o serie de amendamente în cadrul analizelor și dezbateriilor din cadrul Comisiei UNESCO, menite să salveze în fapt Cetățile dacice care, cu excepția Sarmizegetusa Regia, la 20 de ani de la acceptarea lor pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, nu sunt administrate corespunzător.

Proiectul de  lege  are  ca  obiect  de  reglementare  regimul  special  de  protejare  a cetăților dacice   din   Munții   Orăștiei,    cuprinzând    ansamblul    măsurilor    speciale    de protecție,  de  ordin   științific,   juridic,  administrativ,  financiar,  fiscal   și  ethnic menite   să   asigure   paza,   întreținerea   și   reparațiile   curente,inventarierea, conservarea,   consolidarea   și   restaurarea,   precum   și   punerea   în   valoare   a respectivelor monumente.

Ansamblul     de     șase     monumente      situate     în     județele Hunedoara (Sarmizegetusa Regia  –  Grădiștea  de  munte,  Costești  –  Blidaru, Cetățuie,  Piatra Roșie,     Bănița)  și  Alba  (Căpâlna)  datează din  vremea  Regatului  Dac)Sec  I î Hr  —începutul  sec. II d.Hr.).

Simion Lucian Eduard

Deputat PSD

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com