Click pentru a te abona

Cetăţile dacice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, vor fi administrate, protejate şi conservate de consiliile judeţene

43 Shares

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în şedinţa de marţi, 11 Februarie 2020, proiectul de lege prin care Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, vor fi administrate, protejate şi conservate de consiliile judeţene.

Proiectul a fost adoptat cu 260 de voturi “pentru” şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Este un subiect despre care am mai vorbit chiar spre sfârșitul anului trecut când reaminteam faptul că am reușit să trecem prin Comisia pentru mediu și echilibru ecologic Legea privind  regimul  juridic al ansamblurilor  și siturilor istorice și arheologice  care fac parte din Lista patrimoniului  mondial UNESCO, și unele măsuri privind protejarea  Cetăților dacice din munții Orăștie, și că am adus o serie de amendamente în cadrul analizelor și dezbateriilor din cadrul Comisiei UNESCO menite să salveze în fapt Cetățile dacice care, cu excepția Sarmizegetusa Regia, la 20 de ani de la acceptarea lor pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, nu sunt administrate corespunzător” a declarat deputatul social democrat Simion Lucian-Eduard, membru al Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

“Proiectul de  lege  are  ca  obiect  de  reglementare  regimul  special  de  protejare  a cetăților dacice   din   Munții   Orăștiei,    cuprinzând    ansamblul    măsurilor    speciale    de protecție,  de  ordin   științific,   juridic,  administrativ,  financiar,  fiscal   și  ethnic menite   să   asigure   paza,   întreținerea   și   reparațiile   curente,inventarierea, conservarea,   consolidarea   și   restaurarea,   precum   și   punerea   în   valoare   a respectivelor monumente.

Proiectul de lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, şi unele măsuri privind protejarea acestora prevede că, prin derogare de la prevederile Codului Silvic, terenurile din fondul forestier naţional pe amplasamentul cărora se află zona de sit (zona 1) a Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi zona de protecţie (zona 2) se scot definitiv din fondul forestier naţional, fără plată şi fără compensare.
În acest context, Consiliile judeţene au obligaţia să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecţie a acestora, să stabilească mijloacele de protecţie şi să monitorizeze punerea în aplicare a lor, iar Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Jandarmeriei Române, are obligaţia să asigure măsurile de ordine şi siguranţă publică”a mai spus deputatul social democrat.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com