Click pentru a te abona

Care au fost compensațiile acordate pentru costurile și pierderile de venit pentru fiecare direcție în ariile naturale în exercițiul financiar 2014-2020?

0 Shares

 „În urmă cu o lună am adresat o serie de întrebări Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnului Ministru Petre Daea, cu referire la Compensațiile aferente ariilor naturale în exercițiul financiar 2014-2020” scrie social democratul Simion Lucian pe blogul său.

Argumentația sa se bazează pe faptul că Uniunea Europeană încercă să dezvolte instrumente utile, inclusiv prin acordarea de compensații financiare persoanelor care dețin terenuri aflate în zone protejate așa cum sunt cele din arealul Natura 2000. Oportunitățile de finanțare pentru perioada 2014-2020 în această direcție sunt: Programul pentru acțiuni climatice și de mediu (LIFE), Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurală (EAFRD), Fondul European Maritim și de Pescuit (EMFF), Fondul European Regional de Dezvoltare (ERDF), Fondul Social European (ESF), Programul Cadru pentru Cercetare și Inovare (HORIZON 2020).„Comisia Europeană prin Direcția Generală de Mediu a pus la dispoziția țărilor membre compensații pentru costuri și pierderi de venit atât prin Programul FEARD pe 5 direcții cât și prin FEP pe 2 direcții. În România avem 408 situri de importanță comunitară (4.174.368 de hectare) iar județul Tulcea are situri desemnate pe 75% din suprafața întregului județ.

Având în vedere faptul că legislația specifică împune anumite contrângeri cu privire la potențiala activitatea economică din aceste zone am solicitat răspuns punctual la următoarele întrebări

1.Care au fost compensațiile acordate pentru costurile și pierderile de venit pentru fiecare direcție în ariile naturale în exercițiul financiar 2014-2020?

2.Ce valoare totală au avut compensațiile acordate pe fiecare direcție-fond?

3. Câte solicitări pentru compensații au fost depuse pe fiecare direcție și câte au primit aviz pozitiv?

4. Care sunt sumele disponibile pentru perioada 2018-2020 pentru compensații în arii naturale protejate și cum sunt gestionate ele?”

Răspunsul primit din partea Ministerului Agriculturii în data de 12 martie a.c. specifică faptul că „începând cu data de 1 martie 2018, prin cererea unică de plată fermierii pot accesa fonduri europene în cadrul măsurilor de agro-mediu și climă (Măsura 10), agricultură ecologică (Măsura 13). Măsurile de mediu și climă aplicabile beneficiază de alocări financiare de cca. 2,629 mld euro în perioada 2014-2020.

Întrucât în PNDR 2014-2020 nu s-a stabilit o alocare financiară destinată zonelor Natura 2000, alocare fiind determinată la nivel de măsură și domeniu de intervenție, nu se pot furniza informații privind sumele rămase disponibile pentru aceste zone.

Prin POPAM sunt finanțate compensații anuale pentru costurile suplimentare suportate și/sau pierderile de venituri cauzate de cerințele de management aferente zonelor Natura 2000. Valoarea publică a compensațiilor este de 102.386.655,96 lei. Au fost depuse 61 de solicitări din care au fost contractate 38. Sumele alocate prin POPAM 2014-2020 pentru compensații au fost epuizate, astfel încât, pentru perioada 2018-2020 nu există sume disponibile”.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com