Click pentru a te abona

Buget Municipiul Tulcea, 2018: Trei proiecte cu caracter social, educațional și de mediu depuse de USR Tulcea

0 Shares

USR Tulcea a depus, marți, mai multe propuneri de amendare a proiectului bugetului municipiului pentru 2018, aflat în dezbatere publică. Este vorba despre trei proiecte cu caracter social, educațional și de mediu: Cluburi pentru seniori în fiecare cartier – “Bunicii noștri, datoria noastră”, Împădurirea unei suprafețe de teren de la periferia municipiului Tulcea, cu ocazia Centenarului Marii Uniri – “100 ani de România, 100 de stejari pentru viitorul nostru” respectiv ”Vestiare sociale pentru oamenii fără adăpost din Tulcea”.

În vederea finanțării proiectelor menționate, USR Tulcea propune renunțarea la achiziționarea utilajului specializat în ridicarea și transportarea vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniu public sau privat al municipiului, pentru care executivul primăriei vrea să aloce 298.000 lei. Astfel, propunem utilizarea sumei de 119.000 lei pentru finanțarea celor trei proiecte propuse, iar diferența de 179.000 să fie direcționată spre suplimentarea bugetului aferent achiziționării de locuri de joacă, la ora actuală în cuantum de 99.000 lei.

USR Tulcea consideră că achiziționarea unui utilaj specializat în ridicarea și transportarea vehiculelor abandonate pe domeniul public sau privat al municipiului nu se justifică nici din punct de vedere economic și nici ca oportunitate.

Toți știm și recunoaștem că Primăria Municipiului Tulcea se află într-un moment dificil din punct de vedere financiar. Așadar, alocarea unei sume de circa 65.000 euro pentru achiziționarea unui astfel de utilaj reprezintă o risipă, mai ales că executivul PMT nu a prezentat niciun detaliu cu privire la perioada de amortizare a investiției.

În contextul în care domnul primar Constantin Hogea afirma, acum câțiva ani, în presa locală, că în 2010, de exemplu, PMT ar fi adunat de pe străzi circa 20 de mașini abandonate, stare de fapt coroborată cu stagnarea fenomenului, în ultimii ani, considerăm că DIAP poate apela cu încredere la serviciile de închiriere a unui astfel de utilaj oferite de firmele private. Aceasta ar fi o soluție economică pentru municipalitate, tariful perceput de societățile de profil fiind cuprins între 150 – 200 lei/mașină ridicată.

Pe de altă parte, DIAP poate avea un grafic clar al intervențiilor de acest tip, dat fiind faptul că, potrivit legii, un vehicul poate fi declarat abandonat doar după expirarea unei perioade de un an de la constatarea existenței acelui vehicul pe domeniul public, în aceeași locație. Adică Direcția de Întreținere și Administrare a Patrimoniului nu va avea, în niciun caz, de ridicat poate nici măcar o mașină pe lună!

Mai mult, în cazul în care DIAP va intenționa să utilizeze utilajul și la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, lucru nemenționat în proiectul de Hotărâre, Consiliul Local Tulcea va trebui să aprobe un Regulament în acest sens, care lipsește la ora actuală.

Pentru a verifica oportunitatea unei astfel de investiții la ora actuală, USR Tulcea a solicitat, de altfel, executivului primăriei situația la zi a vehiculelor abandonate pe domeniul public sau privat al municipiului.

Pe de altă parte, USR Tulcea a solicitat organizarea unei dezbateri publice pe marginea bugetului propus de executivul PMT, precum și publicarea pe site-ul primăriei a unui anunț în acest sens (lucru care nu s-a întâmplat, de exemplu, în cazul proiectului privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2018), astfel încât un număr cât mai mare de cetățeni să se poată implica în viața comunității noastre. Pe scurt, despre proiectele propuse de USR Tulcea:

 1. Cluburi pentru seniori în fiecare cartier din Tulcea

INFORMAȚII GENERALE DESPRE PROPUNEREA DE PROIECT

 1. Titlul propunerii:
  Cluburi pentru seniori în fiecare cartier: “Bunicii noștri, datoria noastră” (proiect pilot 2018 – înființarea unui club pentru seniori)
 2. Domeniul de aplicabilitate:
  Infrastructură socială
 3. Durata estimată de implementare a propunerii:
  10-12 luni
 4. Valoarea estimată a investiției:
  75.000 – 90.000 lei/club investiție inițială 
  9.000 – 10.000 lei/club/ an, cheltuieli de mentenanță

Prin această propunere de proiect avem în vedere înființarea unor cluburi destinate pensionarilor, în mai multe cartiere ale orașului. Pentru 2018, am propus, ca proiect-pilot, asigurarea finanțării pentru un prim astfel de club pentru persoanele vârstnice.

Acțiunile necesare estimate pentru implementarea propunerii de proiect:

  • Selectarea a cel puțin trei puncte termice neutilizate (pentru început) în vederea transformării lor în Cluburi pentru Seniori;
  • Reabilitarea imobilelor, reconversia lor în spații adecvate desfășurării  activităților sociale propuse;
  • Achiziționarea de mobilier și dotări specifice: mese cu scaune (minim 8 mese), canapele (minim 2), un TV ecran mare, un birou, un calculator cu acces la internet și boxe, fierbător ceai, jocuri (rummy, șah, table, cărți etc);
  • Achiziționarea de consumabile: pahare de unică folosință, ceaiuri, ziare etc.
  • Angajarea unui administrator;
  • Promovarea centrelor;
  • Responsabilizarea Consiliilor Civice de Cartier (lăsate de izbeliște după alegerile locale din 2016) în vederea elaborării programelor pentru seniori precum și în vederea bunei desfășurări a activităților;
  • Există și varianta sponsorizării pentru materiale de construcții, mobilier, jocuri, consumabile, cu scopul reducerii costurilor.
 1. 2.   Centenarul Marii Unici: “100 ani de România, 100 de stejari pentru viitorul nostru”

INFORMAȚII GENERALE DESPRE PROPUNEREA DE PROIECT:

 1. Împădurirea unei suprafețe de teren de la periferia municipiului Tulcea, cu ocazia Centenarului Marii Uniri: “100 ani de România, 100 de stejari pentru viitorul nostru”
 2. Domeniul de aplicabilitate:
  Mediu, educație
 3. Durata estimată de implementare a propunerii:
  6 luni
 4. Valoarea estimată a investiției:
  3.000 – 5.000 lei

Scopul final al proiectului este îmbunătățirea calității aerului în zona combinatului Alum (sensul giratoriu de la magazinul Dedeman, intersecția străzilor Barajului – Isaccei). Proiectul își propune să marcheze simbolic împlinirea, în 2018, a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, cooptându-i pe elevii din municipiul Tulcea în această activitate educativă și de protejare a mediului înconjurător.

De menționat faptul că, în bugetul pentru 2018, propus de executivul PMT, se propune marcarea Centenarului doar prin spectacole muzicale, nefiind menționată nicio activitate care să lase în urmă, efectiv, ceva palpabil.

 1. 2.   Vestiare sociale pentru oamenii fără adăpost din Tulcea

INFORMAȚII GENERALE DESPRE PROPUNEREA DE PROIECT

 • Vestiare sociale pentru oamenii fără adăpost din Tulcea
 • Domeniul de aplicabilitate:
  Infrastructură socială
 • Durata estimată de implementare a propunerii:
  3-6 luni
 • Valoarea estimată a investiției:
  • o baterie de 12 dulapuri, 180x50x50 – 18.000 lei;
  • structura de sprijin a dulapurilor de solidaritate cu acoperire – 3.700 lei;
  • Construcție și instalare la fața locului – 1.400 lei;Prin această propunere de proiect se are în vedere amplasarea unor baterii de vestiare sociale care vor permite persoanelor fără locuintă, din Tulcea, să aibă un loc sigur in care își vor putea depozita lucrurile de valoare (cartea de identitate, certificat naștere, alte documente, haine etc). Acest tip de proiect a fost deja implementat cu succes în Lisabona și câteva orașe din Franţa (Rouen, Caen).

Proiectul vizează amplasarea unor astfel de baterii de vestiare sociale în Piața Sfântu’ Gheorghe, Autogara Tulcea, în vecinătatea Spitalului Județean de Urgență Tulcea, a cantinei sociale sau în incinta Cimitirului Eternitatea. În propunerea noastră, am vizat finanțarea unei prime baterii de vestiare, care să fie amplasată în acest an.

Fiecare persoană are un dulap-vestiar cu cheie și este responsabil pentru acesta. Soluția le permite acestor oameni să-și păstreze lucrurile într-un mod sigur și demn și în același timp, îi ajută să dobândească un nivel de responsabilitate, responsabilizare și să primească un sprijin psihosocial.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com