Click pentru a trimite e-mail

Botezul cailor la Luncavița

Sărbătoarea Bobotezei încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și reprezintă în calendarul popular perioada cea mai încărcată de simboluri, de obiceiuri agrare și de practici magice. La Luncavița, în județul Tulcea, apa sfințită este adusă de la biserică pentru trupul și pentru sufletul tuturor membrilor familiei dar și pentru animalele din bătătură.

Botezul cailor este în Nordul Dobrogei un obicei vechi de sute de ani. După slujbă oamenii își aduc caii în centrul comunei, acolo unde preoții îi stropesc cu agheazmă și le urează de sănătate iar primăria le organizează un concurs cu premii (!) Este un obicei binevenit pentru toată suflarea satului care asistă cu mic, cu mare la “spectacol”: oamenii se veselesc și se cinstesc, așa, ca la final de sărbătoare, caii sunt gătiți cu panglici colorate și sunt primeniți iar călăreții care și-au antrenat căluții pentru o astfel de competiție pleacă acasă cu diplome de recunoaștere a meritelor și cu multă hrană pentru cai. Este o sărbătoare foarte frumoasă cu profunde semnificații spirituale.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.