Click pentru a trimite e-mail

Bilanţul primei preşedinţii a României la Consiliul UE: O preşedinţie energică şi de succes

302 Shares

România şi-a încheiat mandatul la preşedinţia Consiliului UE bazat pe cele patru teme enunțate încă de la început: “Europa convergenţei”, “Europa siguranţei”, “Europa, actor global” şi “Europa valorilor comune”.
Pentru prima dată de la aderarea sa la spaţiul comunitar, în ianuarie 2007, România a deţinut, în prima jumătate a acestui an, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. O preşedinţie “energică şi de success”, după cum a fost caracterizată de şeful Consiliului European, Donald Tusk, la final de mandat, şi în care România a reuşit să încheie cu succes 90 de dosare în 100 de zile.

“Bilanțul este impresionant” după cum a declarat și premierul României, Viorica Dăncilă: aproximativ 2500 de reuniuni și evenimente, din care peste 2000 de reuniuni ale grupurilor de lucru, 64 de reuniuni la nivel ministerial ale Consiliului Uniunii Europene, un total de 300 de evenimente organizate în România, precum și găzduirea Summit-ul de la Sibiu.

Domnia sa a mai subliniat faptul că “În cele șase luni de mandat, am dovedit eficiență, promptitudine și profesionalism, având în vedere că Președinția României la Consiliul UE s-a derulat într-un context complex și dinamic, marcat de alegerile europene, dar și de evoluțiile legate de Brexit, de un mediu internațional în permanentă schimbare”.

Cele 90 de dosare finalizate cu succes remarcat de toți partenerii de bună credință ai României, au teme diverse, complexe dar deosebit de importante pe toate paliere de politică europeabă comună:

*7 dosare finalizate în cadrul politicii agricole și politicii de pescuit;

*14 dosare finalizate în contextul Brexit (măsurile de contingență);

*14 dosare încheiate în privința Pieței Unice (îndeosebi directiva privind dreptul de autor);

*21 dosare încheiate în privința Uniunii economice și monetare;

*5 dosare adoptate în domeniul afacerilor sociale și muncii;

*2 dosare încheiate în domeniul mediului;

*3 dosare finalizate în privința funcționării democratice a instituțiilor UE;

*7 dosare adoptate în domeniul justiție și afaceri interne;

*7 dosare încheiate în domeniile telecomunicațiilor, energiei și infrastructurii (cu accent special pe directiva privind gazele naturale);

*10 dosare finalizate în privința viitorului Cadru Financiar Multianual (îndeosebi

România și-a îndeplinit cu succes toate temele asumate la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, a dovedit că poate aborda cu profesionalism și responsabilitate subiecte de interes pentru toate statele membre, precum  și  implicare, preocupare pentru agenda europeană în folosul cetățenilor. România a demonstrat încă o data că înțelege să se implice activ în procesul decizional al Uniunii Europene aducând beneficii tuturor cetățenilor săi.

Deputat Mirela Furtună

Sectretarul Comisiei pentru Politică Externă

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com