Click pentru a te abona

Bilanțul Guvernatorului ARBDD pentru anul 2015: “Cred că avem rezultate notabile”

Din bilanțul activității desfășurate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru anul 2015, prezentat de Guvernatorul ARBDD, Lucian Simion, am reținut faptul că se poate constata o creștere a raportărilor capturiilor de pește față de anii anteriori, o creștere a cantității totale de stuf recoltat și, referitor la monitorizarea activității de turism în arealul RBDD, s-a constatat, deasemenea, o creștere semnificativă a numărului de turiști.

Untitled-1            Situaţia valorificării resursei piscicole 

“Conform autorizaţiilor pentru achiziție și comercializare, în stare vie, proaspătă sau semiprelucrată, raportarea capturilor achiziţionate de societăţi prin centrele de primă vânzare autorizate, se prezintă la A.R.B.D.D., până pe data de 10 a fiecărei luni următoare. Conform raportărilor de captură transmise de persoanele juridice autorizate, pe parcursul anului 2015.  S-a raportat o cantitate totală de peşte de 2700 to  pentru luna noiembrie, dintr-o cotă de 4270 to  (estimat poate ajunge la 3200 to, cea mai bună captură din ultimii 7 ani ) față de  anul 2014, când s-a raportat o captură  totală de 2111,15 tone, în proporţie de 45,48%, din cota totală aprobată de 4641,65 tone. Se constată, așadar, o creștere a raportărilor față de anii anteriori, rezultat al activității organelor cu atribuții de control dar și din studiile de evaluare a resurselor pt 2016 (estimat cota pentru 2016 – 4370 to.) .

Activiatea RBDD pentru refacerea stocurilor, în principal de șalău , în  anul 2015 s-au lansat 980 de cuiburi ( 30.000 icre embrionate ) de icre și se va continua în 2016, când se estimează să se ajungă la 2.000 de cuiburi – cu rezultate, spunem noi, deosebite în doi ani ” (Lucian Simion, Guvernator ARBDD).

           Situaţia valorificării resursei stuficole: 

ARBDD a avut în continuare drept obiectiv important urmărirea valorificării resursei stuficole în conformitate cu prevederile contractelor de concesiune prin:  estimarea potenţialului recoltabil, desfăşurarea acţiunilor de verificare în teren şi înregistrarea datelor de exploatare în evidenţele tehnico-operative, respectarea tehnologiilor de recoltare, transport  şi depozitare a resursei, respectarea dispoziţiilor actelor de reglementare emise pentru autorizarea activităţii specifice desfăşurate, respectarea obligaţiilor de mediu, etc.

În perioada de recoltare 2014 – 2015, s-a raportat o cantitate totală de 14.200 tone stuf recoltat în următoarele categorii: zone concesionate, bun natural și amenajări piscicole față de sezonul   2013-2014,  în care s-au recoltat 4386 tone. Ca noutate, la sfârșitul acestui an s-a reziliat, la cerere, partial,  contractul de de concesiune aflat în derulare cu Stuf Delta Production reprezentând  3 zone concesionate și au rămas 2 zone  ( Buhaz si Sinoe ).

  • Monitorizarea activităţii de turism în R.B.D.D. în baza raportărilor efectuate de agenţii economici ce desfăşoară activităţi de turism în R.B.D.D. şi a estimărilor realizate de agenţii ecologi din teren:  în cursul anului 2015 s-a înregistrat un număr total de 77.532 turişti, din care turiști români 44.172 și 33.360 străini, față de anul 2014 când s-a înregistrat un număr de 59.039 turiști din care 32037 turiști români și 27002 turiști străini.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.