Click pentru a te abona

Bâstroe în dezbatere la Strasbourg: Guvernatorul Lucian Simion conduce delegația României la Convenția de la Berna

Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Lucian Simion, conduce delegația României la a 34-a Reuniune a Comitetului Permanent al Convenției de la Berna, ce se desfășoară în perioada 2 -5 decembrie a.c. la Strasbourg, unde se dezbate problematica “dosarului Bâstroe”. Din delegație fac parte reprezentanți ai Ministerului Afaxerilor Externe, Ministerul Pădurilor și Apelor, ARBDD.

Bratul-Chilia---Bistroe02

În primăvara anului trecut pe site-ul Ministerului Mediului apărea Proiectul ucrainean “Renovarea căii navigabile de mare adâncime Dunăre – Marea Neagră” (Canalul Bâstroe), Ucraina ca fiind în procedură de evaluare a impactului asupra mediului.

Reamintim faptul că, Ucraina a demarat la începutul anului 2004 construcția unui canal navigabil pe brațul Bâstroe din Delta Dunării, proiect extrem de periculos pentru întregul ecosistem al Deltei Dunării. Ca urmare a interesului de a avea acces direct pe Dunăre la Marea Neagră, autoritățile ucrainene au decis să construiască un canal navigabil chiar prin mijlocul Rezervației Naturale Delta Dunării, zona care face parte din patrimoniul UNESCO.

Prin realizarea proiectului Bastroe au fost încălcate prevederile convențiilor de protecție a mediului de la Bonn, Espoo, Ramsar, Berna, Aarhus sau și Convenția de Protejare a Dunării”. Expertul Convenției de la Ramsar pentru protejarea zonelor umede, Tobias Salate a prezentat un raport în care afirmă că “mai multe rapoarte prezentate până acum vorbesc despre o monitorizare strictă a situației, însă nu au fost prezentate detaliile acestor monitorizari. Nu au fost prezentate rezultatele exacte ale monitorizarii populatiei piscicole”.

Reprezentantul Conventiei Ramsar și-a exprimat ingrijorarea față de absența din rapoartele experților ucraineni a informațiilor privind biodiversitatea Deltei Dunării. Tobias Salate a susținut că influența canalului Bâstroe asupra mediului din Delta Dunării ar trebui cercetată de toate părțile interesate, iar Guvernul ucrainean ar trebui să prezinte informații precise privind stadiul construcției și o evaluare completă a impactului asupra mediului.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.