Click pentru a te abona

BANII românilor, schimbări radicale în 2019! Salarii, taxe, impozite, pensii, prețuri, vauchere

155 Shares

Ce-i așteaptă pe români în anul ce tocmai a început? Scumpiri la benzină, îngheţarea preţului la energia electrică şi la gazele naturale, salarii mai mari pentru bugetari, vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană, modificări în filozofia concediului de odihnă, taxa pe lăcomie pentru sistemul bancar, modificări privind taxarea companiilor energetice şi a celor din sectorul telecom…Important pentru toți! Dezbatere adhoc cu deputatul tulcean, ec. Radu Anișoara.

Cresc salariile bugetarilor

“Angajaţii din sistemul public vor avea salarii mai mari începând cu 1 ianuarie 2019. Majorarea va fi de 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022. Atenţie, ce înseamnă această diferenţă, pentru că au fost multe confuzii în ultima perioadă, s-a spus că se creşte cu 25% pe brut, de la 1 ianuarie. Nu, este 25% din diferenţă. De exemplu, eu am acum un salariu, să zicem, de 2.000 de lei şi în grilă, în lege, este scrisă o cifră de 6.000 de lei care ar trebui să fie salariul meu în 2022. Asta înseamnă că diferenţa între ceea ce am acum în plată şi ceea ce urmează să primesc în 2022, când este intrarea efectivă a legii în vigoare, este de 4.000 de lei. 25% din această diferenţă înseamnă 1.000 de lei creştere în fiecare an”, a declarat deputatul Radu Anișoara în cadrul unei dezbateri.

“Medicii şi asistentele nu vor primi bani în plus la salarii (!) pentru că au primit de la 1 martie 2018 o creştere până la nivelul din 2022”.

Salariul minim creşte la 2.080 lei

“Salariul minim brut va fi majorat, de la 1 ianuarie 2019, la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare.De asemenea, salariul minim în construcţii va creşte la 3000 de lei brut de la 1 ianuarie 2019, potrivit ordonanţei privind măsurile fiscal-bugetare, aprobată în 21 decembrie de Guvern”.

Indemnizaţii de hrană pentru bugetari

“Toţi salariaţii de la stat vor primi, începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizaţie de hrană, reprezentând două salarii minime pe economie conform Legii 15/2018 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În perioada 2019-2021, bugetarii nu vor mai fi plătiţi pentru orele suplimentare urmând ca acestea să fie compensate doar cu timp liber corespunzător acestor ore.Excepţie face personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională” a continuat deputatul tulcean Radu Anișoara.

Concediul de odihnă, modificări

 “Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical*Angajatorii sunt obligați să acorde zilele libere salariaților de alte religii decât cele creștine în orice alte zile în afară de sărbătorile legale sau zilele de concediu de odihnă* Veniturile din drepturi de autor sunt luate din nou în calcul la intrarea în concediul pentru creșterea copilului*În cazul decesului unui salariat care  (la momentul decesului) mai avea zile neefectuate de concediu de odihnă, angajatorul trebuie să acorde compensații în bani moștenitorilor” a subliniat parlamentarul tulcean, membru al Comisiei de muncă și protecție socială.

Benzina, mai scumpă la pompă? Preţul energiei şi al gazelor, îngheţat înseamnă “mai mic” sau “crește un pic” între timp?!

“Benzina s-a scumpit deja (la pompă) cu 7-10 bani/litru după ce conținutul de biocarburant trebuie să crească de la 4,5% la 8% conform unei OUG. iar rafinăriile vor fi obligate să modifice reţeta pentru fiecare tip de benzină. a aprobat îngheţarea preţului gazelor timp de trei ani, începând cu 1 aprilie 2019”.

Ce se întâmplă în perioada 1 ianuarie-1 aprilie 2019? Nu cumva producătorii își vor regla “socotelile” astfel încât tot românii să plătească mai mult?!

„Rămâne de văzut. În perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României, au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Executiv la 21 decembrie.

Totodată, va fi îngheţat preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici, după cum a anunţat, tot pe 21 decembrie, consilierul de stat Darius Vâlcov. El a precizat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va elabora o metodologie în acest sens, în luna ianuarie 2019.

Taxe pe cifra de afaceri

De la 1 martie 2019, contribuţiile datorate de companiile energetice la ANRE vor creşte la 2% din cifra de afaceri, de la 0,1% în prezent.„Contribuţia bănească percepută de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice şi termice în cogenerare pentru componenta energia electrică, al gazelor naturale, este egală cu 2% din cifra de afaceri realizată de aceştia din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de ANRE, cifră de afaceri calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE cu avizul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză”, potrivit ordonanţei din 21 decembrie. Şi operatorii din sectorul telecom vor plăti către ANCOM o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, faţă de 0,4% în prezent”.

„Taxa pe lăcomie” 

Guvernul a decis, deasemenea, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, aşa-numita „Taxă pe lăcomie”.Noua taxă va fi aplicată la valoarea activelor financiare de la sfârșitul fiecărui trimestru pentru băncile care încalcă regula privind ROBOR-ul. Astfel, conform datelor prezentate de ministrul Finanţelor, pentru ROBOR la 3 şi 6 luni între 1,51 şi 1,7% taxa va fi de 0,2%, pentru ROBOR între 1,71 şi 2,5% de 0,4%, ROBOR între 2,51 şi 3% de 0,6%, iar dacă media trimestrială a ROBOR depăşeşte cu mai mult de 2% pragul de referinţă taxa va fi de 0,9% şi se majorează progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5%. Sau, cel puțin asta ne arată calculele la acest moment. (Radu Anișoara)
Restituirea taxelor auto…

“Da, Statul român este obligat să restituie şoferilor taxa auto până la 30 iunie 2019. Sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din OUG 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, pana la data de 30 iunie 2019″ a concluzionat deputatul tulcean Radu Anișoara în timpul unei dezbateri adhoc.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com