Click pentru a te abona

„Baladele Deltei” prezintă dansuri turcești („Damat Halayi” și „Erik Dali”) la Festivalului Internaţional de Folclor “Cântecele Munților” de la Sibiu

480 Shares

*Tulcenii mai susțin timp de o oră pentru toți cei prezenți (participanți, turiști, iubitori ai folclorului) în spațiul generos al Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, un atelier de dansuri populare dobrogene, cu jocurile dobrogene: Cadâneasca dreaptă ca-n Dobrogea, Beștepeanca, Joc nou aromân și Pamporea.  

În Piaţa Mare din Sibiu s-a dat startul ediţiei cu numărul 45 a Festivalului Internaţional de Folclor “Cântecele Munților”. Anul acesta manifestarea se desfășoară cu avizul DSP Sibiu şi în conformitate cu măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19, numărul de locuri fiind limitat.

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a dat curs invitației Consiliului Județean Sibiu de a participa cu un program inedit.

Ajuns la a 45-a ediție și organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, cel mai mare și mai vechi festival cu specific tradițional al Sibiului s-a remarcat în peisajul cultural prin capacitatea de re-inventare a conceptului artistic și prin posibilitățile de adaptare a ofertei culturale în funcție de necesități externe, organizatorul trebuind să adapteze conceptul prezentei ediții în sensul respectării prevederilor legale determinate de pandemia COVID-19.

Toate evenimentele se desfășoară în aer liber, fiind programate proiecții ale filmului aniversar „Cântecele munților – 45 de ediții” și spectacole folclorice în Piața Mare din Sibiu, precum și ateliere de dans în Muzeul din Dumbrava Sibiului.

Solicitat să susțină momente artistice din folclorul turcesc, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a pregătit un program de jocuri turcești („Damat Halayi” și „Erik Dali”), solistul vocal Costel Atanasof va cânta „Sevdan Olmasa”, iar în cadrul unei suite de jocuri populare turcești va interpreta cântecul „Dermengi”. De asemenea, managerul „Baladelor Deltei”, maestrul coregraf Ștefan Coman, va susține timp de o oră pentru toți cei prezenți (participanți, turiști, iubitori ai folclorului) în spațiul generos al Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, un atelier de dansuri populare dobrogene, în cadrul căruia va preda jocurile Cadâneasca dreaptă ca-n Dobrogea, Beștepeanca, Joc nou aromân și Pamporea.  

În cadrul atelierelor găzduite de gospodăriile din muzeu, artiști profesioniști vor face demonstrații de dansuri populare din Mărginimea Sibiului, Moldova, Bihor și Țara Moților, Oltenia, Bucovina, Dobrogea.   

„Vara este sinonimă, pentru mulți dintre iubitorii de folclor cu Festivalul Cântecele Munților, un proiect care s-a dezvoltat mereu pe parcursul celor 44 de ediții prin eforturile multor generații de specialiști în domeniul culturii. Anul acesta, întreaga omenire se confruntă cu o pandemie care ne pune la mare încercare. Întotdeauna, în vremuri grele, cultura ne-a fost sprijin, ea ne dă forță și acum, iar cu respectarea tuturor legilor și a recomandărilor în vigoare instituții din România și din lume oferă publicului spectator mult așteptata porție de cultură. Organizarea ediției cu numărul 45 a festivalului «Cântecele Munților» este o mare provocare pentru noi toți: organizatori, finanțatori, artiști, spectatori. Toate evenimentele au fost regândite și redimensionate și se iau toate măsurile de protecție împotriva răspândirii virusului Covid 19. Avem mare nevoie de sprijinul fiecăruia dintre dumneavoastră, căci doar prin efortul comun putem continua viața culturală a Sibiului. Credem în libertatea de exprimare a tuturor și le înțelegem îngrijorarea celor care se tem de evenimentele cu public. Totodată, credem în respectarea regulilor, în corectitudine, în dragostea de folclor și tradiții a unui număr foarte mare de oameni, în importanța păstrării actului cultural, în nevoia artiștilor de a performa, în speranța unei oarecare normalități”, a declarat pentru presă Silvia Macrea, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu și directorul festivalului. 

Sâmbătă și duminică seara, ritmurile românești se împletesc cu cele specifice altor popoare, pe scena festivalului fiind prezente ansamblurile „Jepun Bali” – folclor indonezian, „Kazacioc” – folclor ucrainean, „Baladele Deltei”– folclor turcesc, „Banatul”- folclor sârbesc, „Mureșul”- Secția Maghiară, cu folclor maghiar, „Plaiurile Pojorâtei”, Taraful „Obcina” – folclor românesc, „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Ceata Junilor” – cu folclor românesc și momente muzical-coregrafice din patrimoniul cultural universal. Finalul festivalului va fi marcat de un recital extraordinar dedicat de Cornelia Rednic și Formația „Pindu” folclorului aromânesc.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com