Click pentru a te abona

Aviz favorabil pentru noii ambasadori ai României în Belgia, Armenia și Lituania

108 Shares

Comisiile reunite pentru politică externă și pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Parlamentul României, au audiat și avizat favorabil propunerile pentru funcția de ambasadori ai României în străinătate:

  • Andreea Păstîrnac în Regatul Belgiei;
  • Cornel Ionescu în Republica Armenia;
  • Cosmin Dinescu în Republica Lituania şi Republica Letonia.

*A fost prezentată reconfirmarea caracterului special al relației bilaterale româno-belgiene și promovarea unui dialog bilateral substanțial, pe toate dimensiunile relației și cu accent pe extinderea cooperării sectoriale.

Continuarea sprijinirii cooperării descentralizate pe toate palierele acesteia: economico-social, de sănătate, cultural, de turism etc. Continuarea realizării de parteneriate (sănătate publică, asistența persoanelor vârstnice, protejarea patrimoniului și altele), menținerea unui echilibru între instrumentele de cooperare existente și imperativul de modernizare a acestora, precum și promovarea unor noi tematici adaptate cadrului european și  priorităților bilaterale. Sunt pespective deosebite de cooperare în viitorul apropiat.

Deosebit de important este faptul că România va continua să sprijine comunitatea românească din Belgia din Belgia (locul 4 la clasamentul cetățenilor străini din BE – 87.000 de români) prin realizarea de proiecte specifice în plan: social, antreprenorial, educațional, cultural, religios etc.

*Coordonatele relațiilor României cu Lituania și Letonia sunt foarte bune, neafectate de probleme deschise sau sensibilități bilaterale, și bazate pe comunitatea de valori europene și euro-atlantice.

Pentru dezvoltarea cooperării economice este necesară și realizarea obiectivelor formatelor de cooperare regionale relevante, din care menționez Inițiativa celor trei mări. România își propune finalizării obiectivelor agreate ce presupun creșterea interconectivității statelor în domeniile energie, transporturi și digital – de interes particular fiind Via Carpathia, înființarea rețelei Camerelor de Comerț sau realizarea Bursei de Transporturi. Statele baltice sunt interesate de reluarea participării României la misiunile de poliție aeriană în statele baltice.

*Principalele elemente de natură să favorizeze apropierea între București și Erevan sunt patrimoniul cultural comun și comunitatea armeană din România. Relațiile sunt totuși marcate de apartenența Armeniei la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) și Uniunea Economică Euroasiatică, structuri promovate de Moscova.

Poziția României în problema „genocidului armean” vizează menținerea unei atitudini echilibrate, cu sublinierea faptului că evenimentele tragice din 1915 reprezintă un episod regretabil din istoria comună a Turciei și Republicii Armenia, ce trebuie să fie soluționat prin negocieri între Erevan și Ankara.

2019, anul celei de-a 10-a aniversări a PaE, este un an dinamic în cadrul relației UE-state PaE, o serie de reuniuni sectoriale având loc la București. UE va implementa un mecanism de reformă a CEPA pentru a contribui la punerea în aplicare a acestuia cu o expertiză valoroasă, precum și un instrument de investiții CEPA pentru sectorul privat.

Uniunea Europeană este pregătită să susțină o construcție completă a reformei judiciare pe baza dialogului privind justiția UE-Armenia inițiat anul trecut, cu susținerea noului premier armean Cooperarea economică, Relațiile în domeniul culturii, educației și științei. Cooperarea pe linia unităților administrativ-teritoriale, Relațiile UE-Armenia

Deputat PSD Mirela Furtună

Secretar al Comisiei de politică externă

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com