Votat în Senatul României cu majoritate de voturi (o abtinere)
Asistența comunitară – Medicii comunitari pentru Delta Dunării vor fi plătiți conform unui program fix și nu la capitație, de către Ministerului Sănătății.

“Reamintesc faptul că în urmă cu aproape trei luni in urma unei consultarii atente cu Casa judeteana de Sanatate Tulcea si Directia de Sanatate Publica am depus un Proiect de lege privind “Asistența comunitară – Medicii comunitari pentru Delta Dunării plătiți conform unui program fix și nu la capitație de către Ministerului Sănătății” a declarat social democratul Simion Lucian după votul din Senatul României.

Iniţiativa legislativă are drept scop introducerea în categoria profesională a persoanelor care pot acorda asistență medicală comunitară si a medicilor specialiști de medicină de familie. Această modificare va avea un impact pozitiv mai ales în zonele izolate si defavorizate asa cum sunt cele din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”și Munții Apuseni, unde, atragerea medicilor de familie se realizează cu mare dificultate”.

“Măsura se impune deoarece în anumite zone, cum este Delta Dunării, dintr-un număr total de 7 comune din perimetrul rezervaţiei doar 3 comune (C.A. Rosetti, Chilia Veche şi Sfântu Gheorghe) au cabinet medical individual de medicină de familie functional, doar în satul de reşedinţă al unităţii administrativ teritoriale.  Rămân astfel un număr de 4 comune (Crişan, Ceatalchioi, Pardina şi Maliuc) care nu au medici in cabinetele medicale , de altfel nu există medic nici în reședința de comună chiar dacă s-au făcut eforturi considerabile de către Consiliul Județean Tulcea de a atrage cadre medicale specializate. Se știe deja că aceste patru comune sunt total izolate pe timp de iarnă când îngheață totul. În aceeaşi situaţie sunt și  11 sate (Caraorman, Periprava, Pătlăgeanca, Letea, Gorgova, Vulturu, Mila 23, Partizani, Ilgani de jos, Ilgani de sus, Bălteni de jos) din Delta Dunării” a mai spus deputatul social democrat Simion Lucian  Eduard.

Cu toate eforturile făcute de primarii localităților amintite, care, cu fonduri europene , elvetiene , norvegiene au amenajat si dotat cu aparatura cabinete medicale în localitățile deltaice,  acestea nu au reușit să devină atractive, motivat de salarizarea medicilor.