Click pentru a trimite e-mail

ARBDD va stabili până pe 10 februarie cotele de pescuit

0 Shares

Conform evaluărilor efectuate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării în zonele de pescuit, cantităţile reale pescuite sunt de circa 2,5 ori mai mari decât datele statistice din ultimii ani. Captura raportată la Rezervație în ultimii 10 ani a fost de cca. 3000 de tone până în anii 2005, 1960 de tone în 2010,  de 2450 de tone în 2011 și o captura realizată în 2012 de 2226 tone.

În  anul 2012 au fost autorizaţi cca 1185 pescari din cei 1365 de pescari cu permise de pescuit, care activează cu 125 năvoade, 3 600 setci scrumbie, 15 000 setci şi ave baltă/Dunăre, 25 000 taliene baltă şi 20 000 vintire. Conform datelor înregistrate de ARBDD, captura medie raportată în ultimii 10 ani a fost de cca. 3000 de tone cu un minim de 1960 de tone în anul 2010. Specialiștii în domeniu cred că piața neagră și braconajul sunt la cote tot mai ridicate iar resursa piscicolă tot mai expusă riscului..

Pescari-01

În Delta Dunării, pescarii autorizaţi activează în 42 asociaţii/organizaţii de pescari, legal constituite. Permisele de pescuit sunt individuale, cu limitarea numărului de unelte şi marcarea acestora. În baza actelor de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sunt stabilite zone clar delimitate pentru pescuitul în scop comercial, familial sau sportiv/recreativ, cota alocată, perioadele de interdicţie şi de restrcţie, speciile periclitate sau protejate, accesul la speciile valorificabile în scop comercial.

Pentru anul 2013  ARBDD Tulcea va realiza până la sfârșitul primei decade a lunii februarie a anului în curs „Studiul de evaluare a resurselor acvatice vii în vederea stabilirii capturii totale admisibile (TAC) pe specii şi zone în RBDD (Complexele lacustre din RBDD, Dunarea şi braţele sale, Marea Neagră) în anul 2013 pentru stabilirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii de pescuit, a zonelor și a cotelor pentru anul 2013.

Raportările anuale a capturilor realizate de pescarii profesioniști au relevat o activitate tot mai redusă astfel încât în anul 2012 cota alocată (2040 de tone) a fost cu 4000 tone mai mică decât în anul 1990, când aceasta era cca.  6000-7000 de  tone.

Evaluările efectuate anterior au scos în evidenţă că la specia şalău există un stoc mult redus (datorită supraexploatări) faţă de celelalte specii, unde capturile sunt în parametri normali şi nu au fost semnalate fenomene de supraexploatare.

“În cadrul studiului de evaluare vor fi stabilite, după caz, şi propunerile de restricţii de exploatare, pe zone, temporare sau permanente, ale unor specii aflate în stare nefavorabilă, în scopul menţinerii echilibrului ecologic” – conform analizei Guvernatorului Edward Bratfanov .

Pescari-02

 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com