Click pentru a te abona

ARBDD : 21 de ani de la data semnării Planului de acțiune pentru Reabilitarea şi Protecția Mării Negre Împotriva Poluării

0 Shares

În anul 1996, Comisia pentru Protecția Mării Negre Împotriva Poluării compusă din reprezentanții României, Bulgariei, Georgiei, Federației Ruse, Turciei și Ucrainei (țări care sunt Părți la Convenție) a convenit la implementarea Planului Strategic de Acțiune pentru Reabilitarea și Protecția Mării Negre împotriva Poluării. Documentul a fost conceput în spiritul Declarației Națiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare și a Agendei 21, care conține un set de strategii și măsuri pentru protecția și reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mări ale lumii. Planul reprezintă practic instrumentul prin care țările riverane luptă pentru a proteja Marea Neagră împotriva poluării.

Marea Neagră este una dintre cele mai fascinante şi unice medii marine. Cu toate acestea, din cauza imensului bazin de drenaj şi posibilităților limitate de schimb cu apele oceanelor lumii, este extrem de vulnerabilă la impactul activităților antropice de pe uscat.

În acest an, în care s-au aniversat 21 de ani de la data semnării Planului de acțiune pentru Reabilitarea şi Protecția Mării Negre Împotriva Poluării, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în parteneriat cu Asociaţia “Euro Tulcea” au marcat acest eveniment împreună cu elevi şi cadre didactice de la şcolile din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: Sf. Gheorghe, Sulina, Crişan, Chilia Veche.

Astfel, începând cu data de 25 octombrie au avut loc o serie de activități cultural-educative, atât în cadrul centrelor de informare ale ARBDD cât şi la şcolile din rezervaţie, avându-se în vedere şi faptul că elevii din clasele primare au intrat în mini-vacanţă.

În data de 31 octombrie, la Centrul de Vizitare Sulina au luat parte la activitatea de celebrare un număr de 50 de elevi şi cadre didactice de la Liceul Jean Bart Sulina, iar la Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică din Sfântu Gheorghe, 30 de elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială din localitate au celebrat Ziua Mării Negre.

În cadrul programului de activităţi au avut loc prezentări ale evenimentului de mediu şi importanţa respectării prevederilor Convenției pentru Protecția Mării Negre, expoziții de desene având ca temă Marea Neagră. Activitățile au fost interactive, copiii au pus întrebări, au prezentat legende locale despre Marea Neagră, s-au implicat în concursuri, jocuri de perspicacitate, ateliere de lucru în care s-au creat diverse figurine specifice mării, au oferit momente artistice de cântece și poezie. Voluntarii Asociaţiei “EURO TULCEA” au vorbit despre legende precum şi despre misterele încă nedezlegate ale Mării Negre.

La activităţi similare au participat 50 de elevi de la şcolile din localităţile Crişan şi Chilia Veche unde s-au desfăşurat activităţi de marcare a aniversării Zilei Internaţionale a Mării Negre, prin implicarea responsabililor centrelor de informare ale ARBDD din fiecare localitate şi a cadrelor didactice.

Toate aceste activități organizate de Ziua Internaționale a Mării, devenite tradiționale, au avut ca scop sensibilizarea asupra importanţei mediului marin pentru om, tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul poluării asupra ecosistemului costier și creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește viitorul Mării Negre și adoptarea unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și de coastă.

Marea Neagră poate fi salvată doar dacă cele şase ţări riverane semnatare  ale Planului Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre îşi vor uni eforturile pentru acest scop comun. Astfel, se impune ca autorităţile, organizaţiile neguvernamentale, sectorul economic şi cetăţenii să-şi asume o parte din responsabilitatea faţă de protecţia mediului marin şi costier, prin schimbarea atitudinii şi înţelegerea necesităţii unor acţiuni privind dezvoltarea durabilă a Mării Negre. Milioane de oameni trăiesc în apropiere de Marea Neagră și este important să se găsească soluții comune în scopul de a proteja patrimoniul lor unic.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com