Click pentru a te abona

Ansamblul Folcloric „Altițe Dobrogene” din Jijila, Marele Premiu la Festivalul Județean de Folclor

416 Shares

Duminică, 5 mai, în Casimcea s-a desfășurat a XX-a ediție a Festivalului – Concurs Județean de Folclor Dobrogean pentru Copii și Tineret „Cununa cântecului, dansului și portului popular dobrogean”, manifestare organizată de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, Palatul Copiilor Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Primăria Casimcea și Primăria Municipiului Tulcea.

După îndătinata paradă a portului popular, ansamblurile și spectatorii au ajuns la stadionul comunal. De pe scena amplasată pe suprafața de joc, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, primarul comunei Casimcea, Gheorghe Țilincă, și managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ștefan Coman, au rostit scurte cuvântări prin care au subliniat importanța crescândă a acestui festival județean.

Juriul ediției a XX-a a fost compus din președinte, prof. Nicușor Iancu – maestru coregraf, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ialomița, și următorii membri: prof. Gheorghe Mihalache – maestru coregraf, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, coordonator al Ansamblului Folcloric „Mușețeanca” din Însurăței, Cezar Colimitra – redactor, realizator programe Radio Constanța, prof. Mihail Gheba – inspector școlar pentru activități extrașcolare la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, prof. Laura  Felea – Director Palatul Copiilor Tulcea, prof. Ștefan Coman – maestru coregraf, manager al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Constantin Daniel Arhire – șef serviciu în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Membrii juriului au apreciat complexitatea repertoriilor alese de participanți, varietatea costumelor și bogăția coregrafică. Pentru comparație, trebuie spus că la prima ediție, cea din 1999, au participat doar trei ansambluri (restul încadrându-se la secțiunea „minorități”), în vreme ce la această ediție aniversară s-au înscris nu mai puțin de 17 (la toate secțiunile), totalizând aproape 650 de copii și tineri! Dintre acestea 17, doar trei – „Floricica”, „Danubius” și „Dorulețul” – provin din municipiu, celelalte 14 reprezentând Casimcea, Jurilovca, Nufăru, Topolog, Sarichioi, Luncavița, Isaccea, Văcăreni, Frecăței, Ceamurlia de Jos (două ansambluri), Beștepe, Jijila și Niculițel. Este meritul conjugat al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, ca inițiator al acestui festival-concurs, al instructorilor ansamblurilor, precum și al primarilor, profesorilor și părinților care manifestă un interes crescut pentru folclor, oferind tinerilor pasionați de arta tradițională condiții de afirmare și de exprimare, precum și de participare la din ce în ce mai multe festivaluri și concursuri de gen, așa cum a reieșit din palmaresurile participanților, dar mai ales din calitatea prestațiilor acestora. Evident, s-au adresat cuvinte de laudă primarului Casimcei, cel care ajută cu pricepere și pasiune la desfășurarea impecabilă a „Cununii cântecului, dansului și portului popular dobrogean”.

În urma dezbaterilor, membrii juriului au stabilit următorul clasament:

MARELE PREMIU:

ANSAMBLUL FOLCLORIC „ALTIȚE DOBROGENE” , JIJILA

SECȚIUNEA ANSAMBLURI FOLCORICE DE CÂNTECE ȘI DANSURI

Premiul I

Ansamblul Folcloric „Danubius”, Tulcea

Ansamblul Folcloric „Golovița”, Ceamurlia de Jos

Ansamblul Folcloric „Ghiocel de la Luncavița”, Luncavița

Ansamblul Folcloric „Doina Casimcei”, Casimcea

Ansamblul Folcloric „Mlădițe Dobrogene”, Văcăreni

Premiul II

Ansamblul Folcloric „Cununița”, Topolog

Ansamblul Folcloric „Plai de dor”, Niculițel

Premiul III

Ansamblul Folcloric „Egreta”, Isaccea

Ansamblul Folcloric „Nuferii Deltei”, Nufăru

Ansamblul Folcloric „Beștepeanca”, Beștepe

SECȚIUNEA ANSAMBLURI FOLCLORICE DE DANSURI

Premiul I

Ansamblul Folcloric „Floricica”, Tulcea

Mențiune

Ansamblul Folcloric „Meleaguri Dobrogene”, Frecăței

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – Ansamblul Folcloric „Dobrogeanca”, Ceamurlia de Jos

SECȚIUNEA MINORITĂȚI:

Premiul I

Ansamblul Folcloric „Ghiocel de la Luncavița”, Luncavița

Premiul II

Ansamblul Folcloric „Micii necrasoviți”, Sarichioi

Premiul III

Ansamblul Folcloric „Peștișorii Aurii”, Jurilovca.

DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ – Ansamblul Folcloric „Dorulețul”, Tulcea – Recital, Câștigătorul Festivalului Concurs Județean de Folclor pentru Copii și Tineret „Cununa Cântecului, Dansului și Portului Popular Dobrogean”, ediția a XIX -a, 2018.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com