Click pentru a te abona

Am votat eliminarea “dobânzii la dobândă” în procesul de amânare a ratelor pentru firme și populație. Restanțierii, beneficiază la rândul lor de aceste prevederi legale

458 Shares

Chiar dacă (încă) suntem nevoiți să dezbatem și să votăm legi pentru români în sistem online, simt că revenim tot mai mult în Parlament, acolo unde avem multă treabă.

Joi, 23 Aprilie 2020, am dezbătut și am votat în final, un număr împortant de proiecte legislative pe care colegii liberali nu vor cu nici un chip să le acceppte.

Un proiect extrem de important se referă la modificarea OUG dat de Guvernul Orban privind amânarea ratelor bancare, în sensul că noi, social-democrații, am eliminat dobânda la dobândă în procesul de amânare a ratelor pentru firme și populație. Restanțierii, segmentul cel mai vulnerabil,  beneficiază la rândul său de amânarea ratelor.

De asemenea, conform variantei propuse de social democrați, firmele pot cere amânarea rambursării creditelor dacă li s-au diminuat veniturile cu 15% din cauza crizei din sănătate, spre deosebire de varianta Guvernului Orban, care admitea un procent de 25%.

Totodată, producătorii agricoli ale căror culturi au fost afectate de secetă au posibilitatea amânării plăților la împrumuturile bancare, cu până la 18 luni. Măsura se acordă exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă conform prevederilor ordinului comun al ministrului Afacerilor Interne și ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Tot astăzi, am corectat OUG privind unele măsuri fiscale pentru companii: se extinde până la 25 octombrie termenul de plată pentru impozitul pe profit, se acordă o bonificație nediscriminatorie de 10% TUTUROR firmelor care achită la scadențele normale impozitul de profit. În varianta guvernului se făcea o discriminare, bonificația era de 5% pentru contribuabilii mari și de 10% pentru cei mijlocii.

Așadar, conform legii adoptate joi, 23 Aprilie 2030, Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. Se aplică și cererilor depuse după intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020. Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 31 decembrie 2020. Perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.

Pentru debitori, persoane fizice, pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depășirea limitei de vârstă. Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

Toate acestea vor intra în vigoare doar dacă Președintele Iohannis va promulga aceste legi.

Deputat Radu Anișoara

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com