Click pentru a te abona

Agricultorul activ trebuie să treacă în centrul politicii agricole iar banii din subvenții trebuie să ajungă la cei care lucrează efectiv terenul agricol

175 Shares

În urma unor ample dezbateri cu lucrătorii din agricultură a rezultat faptul că subvențiile APIA pe suprafață sunt ilegal încasate de proprietarii de terenuri agricole în defavoarea fermierilor care au în arendă aceste suprafețe și care lucrează efectiv terenul agricol. Chiar Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, a declarat că  este ilegal ce se întâmplă și că trebuie schimbată urgent legea arendei.

Dezbaterea a ajuns și în Parlamentul European unde un eurodeputat a susținut exact această paradigmă din agricultură: ” Problema este că marea majoritate a acestor plăți are cantitități variate fără niște criterii obietive și fără să țină cont de  producție neapărat. Majoritatea plăților depinde de cât de extinsă este producția într-o țară. Și de peste 20 de ani acest lucru încalcă practic legea concurenței, a competitivității.

Iată că vorbim de schimbări necesare în domeniul mediului, a climei pentru agricultură ceea ce mi se pare foarte bine dar este nevoie însă să eliminăm o situație de-a dreptul patologică în multe țări, în care proprietarii de terenuri beneficiază de subvenții, și nu agricultorii. (…) Deci li se acordă prioritate și până la urmă  cei care plătesc oalele sparte sunt fermierii. Iată de ce conceptul de agricultor activ este fundamentală în  amendamentul pe care l-am prezentat la articolul 4. În felul acesta agricultorul trece în centrul PAC, ceea ce este essential”.

Mulți dintre fermierii români au sesizat faptul că micii fermieri care dau în arendă terenurile ”îi șantajează” pe arendași să le rămână subvenția pe teren pe lângă arenda stabilită în contract.

Ministrul Oroș le-a transmis fermierilor că aceste plângeri trebuie făcute în scris, trebuie înregistrate în mod legal și că această problemă, care este sesizată și la nivel european, își va găsi soluția în noul PAC unde se va defini clar termenul de ”fermier autentic” ca fiind cel care lucrează pământul și trebuie să demonstreze și cu facturi acest lucru, nu doar cu documente de utilizare a acestuia.

Gudu Vasile, Deputat PNL Tulcea

175 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com