Click pentru a te abona

Acordarea de despăgubiri pentru proprietarii suinelor afectate de gripa porcină africană din Delta Dunării

26 Shares

La sfârșitul lunii Octombrie 2018, deputatul social democrat Simion Lucian a adresat o serie de întrebări Ministerului Agriculturii și Dezvoltării, Ministrului Petre Daea, referitoare la acordarea de despăgubiri pentru proprietarii suinelor afectate de virusul gripei porcine africane (PPA) – Dosare neeligibile din Delta Dunării.

„În contextul apariției epidemiei de gripă porcină africană, Guvernul României a adoptat mai multe Hotărâri privind metodologia pentru stabilirea și plata depăgubirilor ce se cuvin proprietarilor ale căror animale au fost afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile în rândul animalelor. Dispozițiile legislative nu acoperă, însă, toate situațiile din teren. Astfel, conform dispozițiilor legale, se acordă despăgubiri doar pentru animalele „tăiate, ucise și afectate „.

Întâlnim situații (izolate) în Delta Dunării în care, desi exista acel buletin de analiză cu rezultat pozitiv, până la sosirea comisiei de evaluare, animalele au murit. În consecință, nu se pot acorda despăgubiri (!) și sunt zeci de dosare în acest sens. Deasemenea, nu se pot acorda despăgubiri nici pentru suinele afectate de boală dar care nu erau înregistrate/identificate în Banca Națională de Date și/sau la Registrul Agricol din cadrul UAT-urilor unde se regăsesc tot felul de situații între proprietarii de suine (vânzare, schimb,etc).

În contextul în care boala s-a răspândit extrem de rapid și numărul de focare a crescut într-un timp foarte scurt, multe dintre animale au fost găsite moarte de către comisia de profil și, în pofida existenței buletinelor de analiză, aceste persoane nu beneficiază de despăgubiri” a declarat deputatul Simion Lucian.

Ținând cont de cele arătate, deputatul Simion Lucian a solicitat analiza și oportunitatea modificării legislației astfel încât să se creeze cadrul legal pentru ca acești oameni din Delta Dunării să fie despăgubiții pentru faptul că și-au pierdut animalele în urma acestei crunte epidemii.

În acest sens deputatul tulcean a solicitat răspus la două întrebări, după cum urmează:

Există posibilitatea acordării de despăgubiri proprietarilor suinelor moarte înainte de sosirea comisiei de evaluare în cazul în care buletinul de analiză confirmă cauza decesului ca fiind pestă porcină sau, ce măsuri legislative se au în vedere pentru rezolvare acestei situații?

Ce măsuri legislative se au în vedere în situația în care suinele nu au fost înregistrate sau actiunile între proprietari s-au făcut fără documente iar acum dosarele de despăgubire sunt neeligibile?

Social democratul a solicitat răspunsul în scris din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com