Click pentru a te abona

Acord cu Parlamentul European pe Directiva privind creșterea transparenței și predictibilității la locul de muncă

363 Shares

Preşedinţia României la Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizează creşterea transparenţei şi predictibilităţii condiţiilor de muncă în UE prin care-și propune să răspundă provocărilor pieţei muncii în contextul evoluţiilor demografice, digitalizării şi al apariţiei unor noi forme de angajare. Deasemenea, apar drepturi minime şi reguli de informare a lucrătorilor cu privire la condiţiile de muncă.

Urmare a faptului că noile forme de muncă oferă oportunităţi pe o piață a muncii într-o dinamică tot mai complex, trebuie să observăm că, în egală măsură, aceste noi forme de muncă sunt însoțite de multe necunoscute atunci când vorbim despre  drepturile lucrătorilor şi protecţia lor socială. De aceea, Directiva va introduce un set de drepturi menite să sporească securitatea şi predictibilitatea relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori în întreaga Uniune Europeană.

În acest context, acordul provizoriu stabileşte o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucrători:

*identitatea părților implicate în raportul de muncă;

*locul de muncă, precum și natura muncii;

*valoarea salariului de bază și a altor drepturi;

*durata standard a zilei sau săptămânii de lucru, atunci când acestea pot fi

*posibilitatea de a lucra, în paralel, la un alt angajator;

*limitarea perioadei de probă la maximum 6 luni, o perioadă de probă mai mare fiind permisă numai în cazul în care aceasta este în interesul lucrătorului sau este justificată de natura muncii;

*posibilitatea de a solicita, după cel puțin șase luni de vechime la același angajator, un loc de muncă cu condiții mai previzibile și mai sigure;

*dreptul de a beneficia de formare gratuită, atunci când acest lucru este prevăzut în legislația UE sau în cea națională.

După aprobarea acordului provizoriu de către Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului, urmează votul oficial, atât în Consiliu, cât şi în Parlamentul European.

Radu Anișoara, Deputat PSD, Comisia pentru muncă și protecție socială

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com