Click pentru a trimite e-mail

Deputat PSD Mirela Furtună: “Burse pentru studiul limbii române în Ucraina. În anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri este mai necesar ca oricând să gândim românește oriunde ne-am afla”

0 Shares

Ministerul pentru românii de pretutindeni a prezentat în Camera Deputaţilor pachetul normativ propus pentru susţinerea dreptului la educaţie în limba maternă  în comunităţile românilor din afara granițelor României. Deasemenea, s-a aprobat acordarea de burse și alte facilități etnicilor români din Ucraina. Mai multe informații ne-a oferit deputatul social-democrat Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților:

“Este o datorie morală pe care trebuie să ne-o asumăm: sprijinul pentru românii din afara granițelor și acordarea de burse de studiu etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina pentru a studia în limba română, precum și acordarea de stagii de specializare în România pentru cadrele didactice din școlile românești din Ucraina, în vederea formării și perfecționării în studiul limbii române. În aceste zile,  Comisia pentru politică externă, celelalte comisii de specialitate, au dat aviz favorabil proiectului prin care se vor acorda burse pentru studiul limbii româme. Vorbim despre o etapă – pilot ce constă în acordarea acestor burse și pentru 300 de stagii de specializare pentru cadrele didactice de limba română.

Există o serii de criteria care stau la baza acordării acestor burse și voi aminti doar două dintre ele: *Declararea apartenenței  a cel puțin unuia dintre părinți sau a reprezentantului legal al minorului la spațiul  identitar român și rezultate foarte bune în anul școlar precedent, vorbim de cel puțin media 9 (generală) și media 8 la limba română (!)

Bursele vor fi plătite lunar, bilunar sau trimestrial, în funcție de disponibilitate, prin intermediul asociației/fundației/organizației non-guvernamentale selectate care vor avea obligația de a prezenta documente menite să ateste faptul că elevii frecventează cursurile unei școli cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limba maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina, în  anul școlar 2017-2018.

Comunitatea românească din Ucraina este una din cele mai importante comunităţi, din punct de vedere istoric, cultural și demografic, iar învățământul în limba română joacă un rol esențial în păstrare identităţii lingvistice a acesteia. În anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri este mai necesar ca oricând să gândim românește oriunde ne-am afla”a susținut social democratul Mirela Furtună la finalul declarației sale de presă.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com