Click pentru a te abona

Acces restricționat pe insula K: s-au identificat mortalități la păsările sălbatice. Posibile toxine produse de alge

242 Shares

autor Geta Negrișanu

*Insula “K” sau Insula Fericirii după cum o numesc localnicii pentru că aici viețuiesc doar păsările lumii, a luat naștere în Marea Neagră, în golful Musura, la nord de gura de vărsare a Brațului Sulina, ca urmare a unui proces de acumulare a aluviunilor aduse în principal de către brațul cel mai nordic al Dunării, Brațul Chilia, și cu aportul curenților circulari din Marea Neagră.

În urma verificărilor din teren ale angajaților Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în data de 31.07.2019, au fost identificate mortalități la păsările sălbatice (cormorani, chire de mare și pescăruși) pe insula K. Aceasta este o insulă creată natural în golful Musura, situată între brațele Musura și Sulina, având o importanţă
ornitologică majoră ca loc de cuibărit, odihnă şi hrănire.

Imediat s-au luat toate măsurile procedurale impuse în astfel de situații: prelevarea de probe de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea pentru a fi transmise spre analiză și curățarea zonei prin îndepărtarea cadavrelor de păsări.

Rezultatele analizelor indică posibilitatea evoluției unei boli de natură toxicologică, în literatura științifică fiind descrise intoxicații cu toxine produse de unele specii de alge marine.
ARBDD continuă monitorizarea efectivelor de păsări atât de pe insulă cât și în proximitate. Pentru prevenirea unor alte incidente similare se impune interzicerea totală a accesului pe insulă.

“Insula K desparte pământul românesc de cel al Ucrainei. A apărut în urmă cu câțiva ani, iar când apa scade este mult mai vizibil. Așa numita Insula K după forma pe care a luat-o a devenit îmcă de la început habitatul multor specii de păsări din Delta Dunării care cuibăresc isolate și fericite în această zonă. Se pare însă că nu este destul de izolată și curiozitatea turiștilor este tot mai mare. Din dorința de a obține niște fotografii cu aceste păsări aflate aici în număr mare, se apropie foarte mult de acest petec de aluviuni adunate într-o insula și de multe ori lasă resturi alimentare sau chiar le aruncă păsărilor. Acest lucru este absolut interzis iar oamenii ar trebui sa inteleagă aceste păsări viețuiesc după un anume tipic, legile firii au si pentru ele niste coordinate peste care nu ar trebui sa ne băgăm. De multe ori aceste reguli sunt încălcate iar semnalele negative nu întârzie să apară ( cum s-a întâmplat și acum). De altfel, nu este singura zonă strict protejată din arealul ARBDD unde omul intervine în mod nefericit de cele mai multe ori chiar dacă Comisariatul Rezervației este mereu în alertă și intervine ori de câte ori este nevoie. Prin noua lege a RBDD avem în vedere schimbări și pentru această stare de fapt” a declarant deputattul Simion Lucian Eduard, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com