Click pentru a te abona

A 14-a sesiune UNESCO: După propunerea “Tarafului tradițional”, România pregătește dosarul “Transhumanța”

301 Shares

La cea de-a 14-a Sesiune a Comitetului interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial UNESCO a participat din partea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului României pentru relaţia cu UNESCO, deputații: Palăr Ionel, președinte, Simion Lucian-Eduard, Sorin Lazăr și senatorul Resmeriță Cornel-Cristian.

“Reprezentanții comisiei noastre au participat la toate sesiunile Comitetului interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, cu rezultate pozitive pentru România, contribuind la înscrierea „Doinei“,  a ”Ceramicii de Horezu” și nu în ultimul rând a „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărțişorul)‟ în patrimoniul imaterial UNESCO.

România a înaintat în 2019 propunerea de înscriere a ”Tarafului tradițional din România” în curs de evaluare, recomandarea și decizia fiind programate pentru noiembrie – decembrie 2020), perspectivă din care au prezentat interes și relevanță evoluțiile la nivelul Comitetului, în general.

Membrii delegației Comisiei UNESCO, au discutat cu toți cei 24 de membri ai Comitetului privind viitoarea propunere a României, Taraful, prezentând importanța acestui element pentru patrimoniul național și internațional. Au fost transmise și materiale promoționale, puse la dispoziție prin amabilitatea Ministerului Culturii. Feedbackul a fost pozitiv, fiind apreciate deschiderea și perseverența părții române în promovarea valorilor naționale.

S-au adoptat o serie de măsuri importante privind reformarea mecanismului de raportare pentru bunurile deja înscrise în Patrimoniul mondial UNESCO, urmărindu-se o eficientizare a procesului de evaluare și decizie la nivel UNESCO.

Printre cele mai relevante dosare am regăsit Alpinismul (Franța, Italia, Elveția), Transhumanța (Austria, Grecia, Italia), Cântecul bizantin (Grecia, Cipru). Membrii delegației  consideră că ar trebui analizată posibilitatea de includere a României la dosarul Transhumanța.

Activitatea membrilor delegației Comisiei UNESCO, de promovare a valorilor naționale atât în rândul membrilor Comitetului, cât și a celorlalte țări prezente, a reprezentat un element de continuitate, feedbackul fiind unul pozitiv, fiind apreciate deschiderea și perseverența părții române. Delegația a reprezentat statul român la această reuniune, venind în completarea celorlalte elemente de politică externă ale statului român.

Marele câștig al acestor acțiuni constă în faptul că, moştenirea culturală transmisă de-a lungul multor generaţii nu se pierde, ci dimpotrivă, va fi integrată în societatea modernă care este în plină schimbare, ducând la apropierea interculturală” a declarat deputatul Simion Lucian Eduard citând dintr-un amplu raport pregătit de delegația română.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com