Click pentru a te abona

3 Mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei: Jurnalismul ține „puterea” sub control

0 Shares

*António Guterres, Secretar General al ONU: „La Ziua Mondială a Libertății Presei 2018, fac apel guvernelor să consolideze libertatea presei și să protejeze jurnaliștii. Promovarea unei prese libere se ridică la dreptul nostru la adevăr.”

Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului, astfel cum se prevede în articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului:

„Toată lumea are dreptul la libertatea de opinie și de exprimare, acest drept include libertatea de a păstra opinia fără intervenție și de a căuta, primi și transmite informații și idei prin orice mijloace media și indiferent de frontiere”.

Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993, ca urmare a recomandării Conferinței Generale a UNESCO. De atunci, 3 mai, aniversarea Declarației de la Windhoek este sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Mondială a Libertății Presei.

Tema generală a conferinței din acest an va fi “Keeping Power in Check: Media, Justice and the Rule of Law.”. Aceasta își propune să analizeze atât interacțiunea dintre mass media și „putere”, cât și rolurile complementare ale acestora în dezvoltarea transparenței și asumării responsabilității în modul de guvernare.

 

Tema anului 2018 subliniază importanța unui mediu juridic favorabil pentru libertatea presei și acordă o atenție deosebită rolului unei justiții independente în asigurarea garanțiilor juridice pentru libertatea presei și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor.

În același timp, tema abordează rolul mass-mediei în dezvoltarea durabilă, în special în timpul alegerilor – „ultima redută” care promovează transparența, responsabilitatea și statul de drept. Tema își propune, de asemenea, să analizeze lacunele legislative cu privire la libertatea de exprimare și informare online și riscurile de reglementare a discursului online.

În cadrul Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030, contribuția jurnaliștilor și a lucrătorilor din domeniul mass-media este cel mai asociată cu obiectivul de dezvoltare durabilă (SDG) 16 al păcii, justiției și instituțiilor puternice. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie dezvoltate instituții eficiente, responsabile și transparente la toate nivelurile, iar libertatea presei este esențială pentru acest lucru.

Libertatea mass-media și accesul la informații se alimentează în cadrul obiectivului mai larg de dezvoltare de a împuternici oamenii să se exprime liber în limitele de conduită și deontologie profesională. Abilitarea este un proces social și politic multidimensional care ajută oamenii să obțină controlul asupra vieții lor. Acest lucru poate fi obținut numai prin accesul la informații exacte, corecte și imparțiale, reprezentând o pluralitate de opinii și mijloacele de comunicare activă vertical și orizontal, participând astfel la viața activă a comunității.

0 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com