Click pentru a te abona

5000 de euro pentru daune morale pe Facebook

0 Shares

Sentinţă importantă pentru toţi utilizatorii de Facebook! Un bărbat (pârât în prezenta cauză) a fost obligat de judecători să achite suma de 5.000 de euro cu titlu de daune morale, după ce a postat pe Facebook un mesaj care a adus atingere dreptului la demnitate. Mai mult decât atât, cel în cauză a fost obligat de instanţă să publice decizia magistraţilor atât pe pagina sa de Facebook, cât şi în două cotidiene de largă circulaţie.

Untitled-1

Pe scurt, un om de afaceri (reclamant în dosar) a solicitat Tribunalului Bucureşti „constatarea caracterului ilicit al faptei săvârşite de pârât prin publicarea pe pagina de Facebook a afirmaţiilor defăimătoare cu privire la reclamant, obligarea pârâtului la daune de 100.000 de euro pentru prejudiciul moral cauzat, precum și la publicarea în trei cotidiene naţionale și pe pagina de Facebook a hotărârii pe care instanţa urmează să o pronunţe în cauză“.

Între cei doi a fost încheiat un contract de prestări servicii având ca obiect organizarea de evenimente. Ulterior, pârâtul a scris pe pagina personală de Facebook următorul comentariu: „După două sezoane petrecute la (…), am decis că cel mai bine e să plec acum și să îmi văd de drumul meu mai departe. Am făcut destule compromisuri, iar acum am ajuns la punctul în care nu mai sunt dispus să le accept. Am plecat din cauza proprietarului locaţiei, un incult, un ţăran cu trei clase care nu știe să-și rostească numele mașinii pe care o conduce – Benlei, pe limbajul lui. Îmi cer scuze artiștilor pe care am fost nevoit să-i anulez, dansatorilor, colaboratorilor ș.a.m.d. Am rugămintea ca cei care îmi sunt prieteni să ocolească această locaţie!“.

În cauză, omul de afaceri a susţinut că i-a fost încălcat dreptul la reputaţie, care face parte din drepturile personalităţii, ce ocupă poziţia centrală în cadrul drepturilor personale nepatrimoniale.

„Prin afirmaţiile sale, pârâtul a adus în mod evident atingere reputaţiei reclamantului. Un alt aspect care circumstanţiază fapta este caracterul public al postării, efectuate în cadrul reţelei de socializare Facebook, a pârâtului. Din cauza acestui caracter public, postarea a putut fi vizualizată de toţi prietenii pârâtului care au apreciat postarea acestuia (prin folosirea opţiunii «Like»).“

Ulterior deliberărilor, Tribunalul Bucureşti a decis că „prin postarea mesajului cu caracter defăimător la adresa reclamantului (…), pe pagina sa de Facebook, pârâtul a adus atingere dreptului la demnitate al reclamantului“.

„În cauză sunt incidente dispoziţiile articolului 72 – C. civ., în conformitate cu care orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale. Este interzisă orice atingere adusă onoarei și reputaţiei unei persoane fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la articolul 75. De asemenea, persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparaţie patrimonială a prejudiciului chiar nepatrimonial ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile. Tribunalul apreciază că suma de 5.000 de euro reprezintă o compensaţie echitabilă pentru atingerile aduse dreptului la demnitate al reclamantului; de asemenea, va fi obligat pârâtul la publicarea dispozitivului prezentei hotărâri pe pagina sa de Facebook și în două ziare cotidiene de largă circulaţie“, se mai arată în motivarea instanţei.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu a fost definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.  (rolii.ro)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com