Click pentru a te abona

24 Ianuarie 1859, ziua în care s-a scris actul istoric al României moderne. O Românie unită și puternică

Actul istoric de la 24 ianuarie a deschis calea unor reforme esenţiale şi a conturat un parcurs care a adus România unde este astăzi, într-un spaţiu al securităţii, al progresului şi al valorilor europene. Fie ca această zi atât de importantă în istoria noastră să ne reamintească tuturor, românilor de pretutindeni, că doar împreună vom avea puterea de a rămâne neclintiţi în faţa greutăţilor.

Într-o dimineaţă, Nicolae Grigorescu îi relatează lui A. Vlahuţă  “ne vine vestea ca s-a ales Domnul Cuza  domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci am vazut eu ce va sa zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele. Da’ unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie.

24 Ianuarie este pentru toţii romanii o zi de sarbătoare, în care aniversăm evenimentul fondator al României moderne, cel prin care am devenit o naţiune unită, demnă şi recunoscută în Europa.
In istorie, am reuşit să depăşim încercările atunci când am fost uniţi, indiferent de etnia din care facem parte, indiferent de graiul pe care îl vorbim în familile noastre. La 1859 am devenit puternici pentru că am avut un scop comun care ne-a adus laolaltă: Unirea.
Să sărbătorim împreună Unirea Principatelor şi să reflectăm la semnificaţia acestei zile în care întelegem că România suntem fiecare dintre noi şi toţi împreună.

Respectul nostru deplin faţă de toţi cei care, în diferite momente ale istoriei naţionale, au luat pulsul vremii lor şi au avut înţelepciunea de a aşeza societatea românească pe repere ferme, principalul reper fiind această credinţă nestrămutată în unitatea de neam!

Felicit organizatorii și participanții la ceremonia organizată cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la istoricul moment al Unirii Principatelor Române și urez tuturor românilor, oriunde s-ar afla, un sincer “La mulți ani!”

La mulți ani, România!

Deputat Simion Lucian Eduard

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.