Click pentru a te abona

24 februarie –DRAGOBETELE sau Ziua când se logodesc Păsările

Pe 24 februarie, în ziua în care Biserica Ortodoxă prăznuiește “Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezatorul”, spiritualitatea populară îl serbează cu tot alaiul de obiceiuri moștenite din străbuni, pe Dragobete, Zeu al tinereții fără bătrânețe și al iubirii în Panteonul autohton, stăpân peste secretul bucuriei și al bunei dispoziții. În tradiţia românească, Dragobetele marca începutul primăverii, fiind ţinut înainte de 1 martie, cel mai adesea la 24 februarie, când, în Calendarul popular era marcat începutul anului agricol. Se spune că întreaga natură renaşte în această perioadă, păsările îşi caută cuibul şi, după unele credinţe populare, ursul iese din bârlog. Este ziua când se logodesc păsările și, asemenea zburătoarelor, oamenii își unesc, simbolic, destinele. Legenda spune că Dragobetele, fiul Dochiei, era Zeul Dragostei și al bunei dispoziții tocmai pentru că, după iarna lungă și grea (alte vremuri) mirosea a primăvară. Feciorul frumos și Năvalnic, iubăreț și încărcat de farmecele firii, era numit adeseori “Cap de Primavară”, chiar “Cap de Vară” și era așteptat cu nerăbdare de toată suflarea satului. Pentru vechii geto-daci, Dragobetele era zeul ce oficia la începutul primăverii nunta tuturor animalelor iar în mitologia greacă, păsările erau trimise de zei să vestească un nou început .

De Dragobete tinerii se adunau în cete și colindau pădurile și luncile chiuind și cântând vesele, de iubire și de bunăstare. Fetele adunau ghiocei, viorele, brândușe și tămâioase, pe care le puneau cu grijă la icoană până la Sărbătoarea Sânzienelor când le aruncau în apele curgătoare iar ursitul trebuia să apară vrăjit în bătătură și să ceară binecuvântarea părinților pentru iubirea care trebuia să se împlinească. Se mai spune că toți cei care participă la Sărbătoarea Dragobetelui vor fi feriți de boli și vor avea un an mai ușor și mai îmbelșugat. Despre toţi cei care nu doreau să sărbătorească Dragobetele, se spune ca vor rămâne singuri tot restul anului. Cuplurile de îndrăgostiţi care îşi petrec această zi împreună, conform tradiţiei româneşti, vor rămâne nedespărţite până la primăvara viitoare. Sărbătoarea iubirii la români era văzută ca fiind una de bun augur, deoarece se credea că aduce gospodarilor un an mai îmbelşugat, linişte, noroc în dragoste şi prosperitate. Pentru românii care nu au uitat, Dragobetele a rămas o sărbătoare a bucuriei, o sărbătoare a renașterii, a speranței, o sărbătoare a iubirii necondiționate care aduce liniște, bucurie și belșug în casele noastre. Eu zic că merită să încercăm să fim din când în când asemenea păsărilor lumii: liberi și încrezători în puterea iubirii.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com