Click pentru a te abona

2 Februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede, 2018: ”Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane”

0 Shares

Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an pe 2 februarie pentru sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă. Ea marchează, de asemenea, și data adoptării în 1971, în orașul iranian Ramsar, a Convenției asupra zonelor umede. Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost sărbătorită pentru prima dată în 1997.

Tema anului 2018 – ”Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane” Zonele umede urbane asigură și mențin vitalitatea orașelor prin mai multe mijloace importante: reduc inundațiile, asigură rezerve de apă potabilă, filtrează reziduurile, oferă spații urbane verzi și reprezintă surse pentru mijloace de trai. Aceste beneficii aduse de zonele umede devin mai importante cu atât mai mult cu cât numărul populației urbane a trecut deja de pragul de 4 miliarde și continuă să crească.
Până în anul 2050, circa 66% din omenire va locui în orașe, oamenii continuând să se mute în zonele urbane, în căutarea unor locuri de muncă mai bune. Din păcate, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de valoarea și importanța zonelor umede urbane.

În orașele cu dezvoltare rapidă, zonele umede sunt adeseori privite ca terenuri neutilizabile; locuri pentru aruncarea gunoiului, acoperite și transformate pentru alte folosințe. Oamenii de știință estimează că cel puțin 64% din zonele umede mondiale au dispărut încă din 1900, în timp ce, în paralel, orașele s-au dezvoltat exploziv.

Ca un bun exemplu de acțiuni care sprijină conservarea și promovarea zonelor umede urbane menționăm că Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a fost partener cu Primăria municipiului Tulcea în implementarea Proiectului „Reconstrucția ecologică în polderul Zaghen din Rezervația Biosferei Transfrontaliere Delta Dunării România/Ucraina”, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu. Proiectul derulat în apropierea orașului Tulcea a avut ca obiectiv refacerea unor funcții ale ecosistemelor acvatice și de zonă umedă, pierdute ca urmare a activităților antropice efectuate în anii 70 și care au avut ca scop extinderea suprafeței agricole a României. Obiectivul general al proiectului “Conservarea diversității biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de floră și faună sălbatică din zona lacului Zaghen” a fost îndeplinit restabilindu-se astfel: funcția de retenție a apei, funcția de suport a biodiversității, funcția de retenție a nutrienţilor, funcția estetică.

Urmând tema și recomandările propuse de Convenția Ramsar, Administrația Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) în parteneriat cu Asociația Euro Tulcea vor celebra Ziua Zonelor Umede prin organizarea mai multor acțiuni. Astfel, în data de 2 februarie se vor desfășura activități de celebrare a evenimentului de mediu atât la Tulcea, cât și pe teritoriul RBDD cu participarea elevilor și cadrelor didactice ale școlilor din localitățile Sulina, Crișan și Chilia Veche, în coordonarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare și Educație Ecologică ale ARBDD, din localitățile respective.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com