Click pentru a te abona

140 de Ani: Dobrogea sărbătorește Marea Unire

11 Shares

*Din punct de vedere istoric, după Războiul de Independență din 1877-1878, prin Tratatele de la San Stefano și Berlin, Dobrogea revenea la Patria – Mamă, România.

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, pe scena Teatrul Jean Bart, au avut loc o serie de manifestări artistice sub genericul „Dobrogea sărbătorește Marea Unire“, în cadrul acțiunilor dedicate împlinirii a 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea.

La evenimentul organizat de Consiliul Județean Tulcea, prin Biblioteca Județeană Panait Cerna, și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanța, au participat vicepreședintele Consiliului Județean, Petre Badea și, în calitate de gazde, managerul bibliotecii tulcene, Ligia Dima și directorul muzeului constanțean, Costin Scurtu.

Programul evenimentului a cuprins momente artistice susținute de Corala „Carpe in Deum“ a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian“, reconstituiri istorico-militare din timpul Primului Război Mondial prezentate de Asociația Culturală „Tomis“, o conferință susținută de prof. univ. dr. Sorin Cristescu, de la Universitatea Hyperion București, pe tema sărbătoririi celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, precum  și o prelegere susținută de pr. Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii, pe tema implicării Bisericii și Armatei în realizarea României Mari.

„Am urmărit împreună astăzi evenimentele organizate în cinstea a 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea. Suntem în mijlocul unei serii de evenimente ce marchează 140 de ani de la Revenirea Dobrogei la Patria Mamă-România, aniversând în același timp și 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Din punct de vedere istoric, după Războiul de Independență din 1877-1878, prin Tratatele de la San Stefano și Berlin, Dobrogea revenea la Patria – Mamă, România.

Două lucruri sunt primordiale pentru buna organizare a unui teritoriu atunci când îl reiei în stăpânire: Armata și Administrația. Astfel, la 1 noiembrie 1878, în contextul prefacerilor interne datorate revenirii Dobrogei la Patria Mamă – România, a fost organizată o  marea unitate militară  ce a avut inițial reședința la Tulcea până în anul 1882, când a fost mutată la Constanța, moment în care a primit și numele „Divizia Activă Dobrogea”. Sub acest nume, divizia a participat la toate campaniile militare ale Armatei Române din secolul XX. Contribuția cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unități terestre de bază ale Armatei Române.

Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei Active Dobrogea și suntem bucuroși că putem cinsti istoria acestei unități militare și prin acest spectacol, la doar câteva zile de la Ziua Armatei Române.

Anul Centenarului Marii Uniri trebuie să fie unul de armonie, de consens, de celebrare și afirmare a românismului. Trebuie să ne plecăm capetele în fața memoriei soldaților și a oamenilor de stat care au înfăptuit cel mai important lucru din Istoria României. La mulți ani România, La mulți ani, tulceni, La mulți ani, constănțeni!“, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Petre Badea.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com