Click pentru a te abona

14 Noiembrie 2019 – Ziua Dobrogei 141 de ani de la unirea cu patria străbună, România

Anul acesta Dobrogea împlinește 141 de ani. Dobrogea strălucitoarei antichități, Dobrogea lui Mircea cel Bătrân, Dobrogea noastră dintotdeauna.

Acum 141 de ani armata română victorioasă în Războiul de Independență se reîntorcea pe acest tărâm istoric cu darul Unirii pentru noi.

După secole de stăpânire otomană, regiunea era din nou acasă, oferind ţării mult visata şansă la dezvoltare economică, prin ieşirea la mare. Nu a contat mozaicul de neamuri ce trăiau și trăiesc pe aceste meleaguri , oștenii români au fost primiți cu brațele deschise, cu pâine și sare, așa cum este tradiția poporului român.

Unirea Dobrogei cu Patria mamă a fost o etapă importantă în procesul de creare al României Mari, a României moderne, a Statului Național Unitar, proces încheiat la 1918, când a avut loc Marea Unire.

„Mărgăritarul Coroanei”, cum a fost numită scumpa noastră Dobrogea de către Carol I, este declarată teritoriu românesc prin două proclamații, una pentru descendenții care compun neamul dobrogean, scrisă în toate limbile acestui pământ și una pentru armata română care a făcut posibil miracolul istoric de unificare.

De la Independență la Marea Unire acest ținut mirific ce găzduiește frumoasa Deltă a Dunării a făcut un salt important în dezvoltarea socio-economică a României astfel că în 1895 a fost construit cel mai lung pod de la acea vreme la Cernavodă, iar în 1909 a fost inaugurat portul Constanța, principala poartă maritimă a țării.

Istoria a demonstrat că banii investiți la acea vreme au făcut Dobrogea atât unul din motoarele economice ale țării cât și cel mai important pilon al turismului românesc.

Data de 9 septembrie 2015 a reprezentat un moment de referință în cariera mea de deputat întrucât în plenul Camerei Deputaților a fost adoptată legea privind instituirea zilei de 14 noiembrie – Ziua Dobrogei”.

Dragi locuitori ai vechii capitale a Dobrogei, este datoria noastră să păstrăm și să transmitem generațiilor viitoare acest spirit de sacrificiu şi onoare a străbunilor noştri care au reuşit să înfaptuiască această Unire.

La mulţi ani, Dobrogea ! La mulţi ani, dobrogeni !

Deputat PNL Vasile GUDU

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.