Click pentru a te abona

14 Noiembrie 1878 – 14 Noiembrie 2018: 141 de Ani de când Dobrogea a revenit între frontierele României

Dobândirea Independenţei a marcat un moment deosebit de important în procesul de formare a României moderne şi de desăvârşire a unităţii naţionale şi de stat a poporului român.
Unirea Dobrogei cu România reprezintă o etapă imperios necesară în procesul de desăvârșire a unității de stat a românilor, proces încheiat prin Marea Unire din 1918.

România a rupt relaţiile diplomatice cu Imperiul Otoman pe data de 10 aprilie 1877, Rusia a declarat război Porţii pe 12 aprilie, iar trupele ruse au traversat frontiera românească şi au avansat spre Dunăre.
Dată fiind importanța sa strategică, străvechea provincie a Dobrogei a fost un ținut cu statut beligerant în toate marile perioade istorice.

La 9 mai 1877, clădirea Parlamentului era înconjurată de mii de români care cereau statul de națiune liberă și independentă drept pentru care Adunarea deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a ţării. Moţiunea votată stipula faptul că “răzbelul între România şi Turcia, ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.

Congresul de pace de la Berlin, din iunie – iulie 1878, a recunoscut dreptul istoric al României asupra Dobrogei, a Deltei Dunării și a Insulei Șerpilor.
În dimineaţa zilei de 14 noiembrie 1878, Domnitorul Carol I a citit în fața mulțimii, la Brăila, cele două importante documente: Proclamaţia către dobrogeni şi Înaltul ordin de zi către armată după care, s-a îmbarcat pe vasul „Ştefan cel Mare” şi a trecut Dunărea în Dobrogea, la Ghecet, unde era așteptat de o mulțime de dobrogeni: români, turci, tătari, evrei, greci, armeni, bulgari. Casele erau împodobite de sărbătoare iar oamenii erau cuprinși de emoție și bucurie.
„Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă. Armata română care intră în Dobrogea nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire. Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii. Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră”.

La 141 de Ani de când Dobrogea a revenit între frontierele României, aș vrea să salut cu respect și devoțiune memoria tuturor celor care au înțeles să-și dea viația pe câmpul de luptă pentru fiecare palmă de pământ. Pentru fiecare hotar. Pentru ca viitorul României și al românilor să se așeze de-a pururi sub faldurile tricolore ale drapelului nostru de stat national, independent și suveran, unitar și indivizibil.
La Mulți Ani, Dobrogea! La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Români, oriunde v-ați afla!
Deputat PSD, Mirela Furtună

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.