Click pentru a te abona

106 ani de la Genocidul Armean: în toate bisericile Eparhiei Armene din România va fi oficiată Sf. Liturghie în memoria sfinților martiri armeni

257 Shares

Data de 24 aprilie este o zi de mare importanţă pentru comunităţile armene din toată lumea. Este ziua unui pios omagiu şi reculegere pentru membrii acestei naţiuni. Este ziua în care îi comemorăm pe cei un million și jumătate de sfinți martiri care au fost masacrați cu exact 106 ani în urmă.

Prin decizia Catolicosului Karékine II, pe 23 aprilie, la ora 23, clopotele catedralei Sfântului Ecimiadzin și a tuturor bisericilor armene din Armenia, Arțakh și Diaspora au sunat în memoria celor 2 milioane de martiri ai genocidului armean din 1915 executați în Imperiul Otoman de guvernul „Junilor Turci”.

De asemenea, duminică 25 aprilie, la ora 10:30, va avea loc Sfânta Liturghie urmată de slujba solemnă închinată  sfinților martiri armeni care s-au jertfit pentru credința lor în Hristos în anii sângeroși ai Genocidului, 1915-1920, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București.

Slujba de comemorare în București va fi oficiată de către Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România și Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria și urmată cu depunerea de coroane și flori cu o Rugăciune de Preaslăvire a sfinţilor martiri la monumentul Khacikar, aflat în curtea Catedralei.

În ultimele decenii, Parlamentul din numeroase state ale lumii au adoptat Rezoluții prin care califică masacrele din Imperiul Otoman îndreptate asupra armenilor drept crimă de genocid. Printre statele din Uniunea Europeană ale căror foruri legiuitoare au adoptat astfel de Rezoluții amintim: Franța, Germania, Italia, Austria, Olanda, Suedia, Grecia, Slovacia, Cehia, Polonia, Bulgaria, Belgia, Cipru, Lituania, Luxemburg.

Lor li s-au adăugat numeroase alte state ale lumii: Canada, Argentina, Uruguay, Bolivia, Venezuela Paraguay, Chile, Brazilia, Elveția, Rusia și Cetatea Vaticanului. Remarcabil este gestul Congresului Statelor Unite ale Americii care, la sfârșitul anului 2019, cu o copleșitoare majoritate în Camera Reprezentanților și cu unanimitate în Senat, a adoptat o rezoluție privind condamnarea genocidului armean. Acestora li s-au adăugat rezoluții ale unor foruri internaționale precum Parlamentul European, Consiliul Europei, Partidul Popular European, Consiliul Mondial al Bisericilor, etc.

În România există, din partea opiniei publice, o importantă susținere a eforturilor privind recunoașterea genocidului împotriva armenilor.

Uniunea Armenilor din România

Filiala Tulcea, Lucian – Eduard Simion

257 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com