Click pentru a te abona

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România: Centenarul este un moment istoric, iar noi avem onoarea de a fi contemporani!

0 Shares
*La data de 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Comuna Luncavița, judetul Tulcea din România, Satul Colibași, raionul Cahul din Republica Moldova și Satul Cartal (Orlovka) din Ucraina, își transmit reciprop declaratii, care au atât rolul de a marca marele eveniment, cât și de a consolida relațiile de înfrățire și parteneriat dintre ele.
Înainte de a transmite declarațiile Comunei Luncavița, a satului Colibași și a Asociației cadrelor didactice de etnie română din regiunea Odessa, al cărui președinte a fost ales la 25 martie, dl Mihail MECINEANU, profesorul care a înlesnit realizarea relațiilor de înfrățire cu satul Cartal (Orlovka) din Ucraina, va informăm că și alte localități conduse de administrații liberale desfășoară în aceste zile o serie de evenimente în cinstea actului de la 27 martie 2018, ca Hamcearca, Casimcea sau Sarichioi, în școli, camine culturale sau biblioteci.
Ion DOLGANIUC, primarul satului Colibaşi:
,,CENTENARUL UNIRII!
Satul COLIBAȘI sărbătorește CENTENARUL UNIRII, unirea Basarabiei cu România, salutând colectivitatea înfrățită, comuna Luncavița, județul Tulcea România!
În anul 2013 a fost semnat acordul de înfrățire dintre Colibași și Luncavița, iar de atunci și până astăzi am realizat împreună foarte mulți pași spre unirea celor două comunități. .
Comuna Luncavița cu o populație de peste 4400 locuitori, așezată în regiunea Dobrogei de nord, fiind administrată de un primar care la primul mandat (în anul 2004), fiind ”Cel mai tânăr primar din România”, și-a propus să dezvolte comuna pe care o conduce, punând miza, în primul rând, pe fondurile europene. Astfel, până în prezent, multitudinea de proiecte implementate în Luncavița cu finanțarea europeană a schimbat radical imaginea comunei Luncavița, ultima reușită, fiind semnarea unui contract de grant de peste 5.150.000 Euro, care prevede asfaltarea drumurilor de interes local în Comuna Luncavița, județul Tulcea.
Parte a Basarabiei istorice, satul Colibași, aflat la 47 km de Luncavița, este așezat pe malul stâng al Prutului, are o populație de peste 6000 de locuitori, în proporție de 99% români, fiind administrat de o echipă, care militează pentru integrarea europeană.
În anul 2017 Comuna Luncavița cu multă generozitate ne-a susținut proiectul ”Promovarea modului sănătos de viață în satul Colibași”, care prevede conversia vechiului cinematograf într-o Sală Polivalentă de Sport, cofinanțând cu suma de 4000 Euro.
Frate Stefan Ilie, dragi locuitori ai comunei LUNCAVIȚA, dragi colibășeni, 27 martie este o zi deosebit de importantă în istoria poporului nostru, iar CENTENARUL este un moment istoric, în care noi avem onoarea de a fi contemporani!
Vă dorim tot binele din lume, sănătate și o continuă dezvoltare a relațiilor dintre comunitățile noastre, care să se oglindească în bunăstarea locuitorilor!
Ion DOLGANIUC
Asociația cadrelor didactice de etnie română din regiunea Odessa:

Duminică, 25 Martie 2018, în sala de conferinţe a Universităţii Umaniste de Stat din Ismail a avut loc Forumul Cadrelor Didactice de Limbă Română din regiunea Odesa, ediţia a II-a.

În deschiderea Forumului, moderat de domnii Petru Şchiopu (preşedinte al Filialei regionale Odesa a Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina) şi Anatol Popescu (preşedinte fondator al Asociaţiei “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa), s-au intonat imnurile oficiale ale Ucrainei, Republicii Moldova şi României.

La lucrările Forumului, care a reunit pentru a doua oară la Ismail profesori de limbă şi literatură română, dar şi profesori de alte discipline şcolare predate în limba româna în reţeaua şcolilor de stat din Sudul Basarabiei, au luat parte 21 de profesori, reprezentând şcolile din localităţile Frecăţei/Limanskoe şi Cartal/Orlovka (raionul Reni), Babele/Averescu/Oziornoe şi Hagi-Curda/Kamâşovka (raionul Ismail), Ciamaşir/Prioziornoe şi Dumitreşti/Dmitrievka (raionul Chilia). Deşi şi-au anunţat participarea, la întrunirea pedagogilor din Ismail nu s-au putut deplasa profesori din raioane Cetatea Albă/Belgorod-Dnestrovskiy, Sărata şi Tatarbunar, din cauza condiţiior climaterice aspre şi a drumurilor de acces la şosea în stare impracticabilă.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com