Click pentru a te abona

Modificarea legislaţiei electorale în afara principiilor democratice

27 Shares

Guvernul Iohannis-Orban pare că are doar două priorităţi de când a ajuns la guvernare, forţarea alegerilor anticipate şi modificarea sistemului de vot în favoarea PNL.

Săptămâna viitoare guvernul condus de Ludovic Orban îşi va asuma răspunderea în Parlament pe modificarea legii privind alegerea primarilor, astfel încât aceştia să fie aleşi în două tururi şi nu într-un singur tur. Principalele argumente pentru modificarea legislaţiei se referă la creşterea participării politice şi la creşterea legitimităţii şi reprezentativităţii primarilor.

De la început vreau să subliniez că în 2011 PDL a iniţiat şi a votat modificarea legii electorale pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, iar parlamentarii PSD au votat împotrivă. Mai mult, doamna Raluca Turcan, actual viceprim-ministru şi mare susţinătoare a revenirii la sistemul electoral cu două tururi, a votat în 2011 legea PDL.

Voi analiza datele statistice cu privire la alegerea primarilor, pentru a demonstra cât de puţin sunt susţinute argumentele lor de realitate.

În 2008 a avut loc în România ultimul scrutin electoral cu alegerea primarilor în două tururi. Prezenţa la vot în 2008 a fost de 48,44%

Din cele 3.183 de primării, 1.708 primari au câştigat alegerile din primul tur cu un scor de peste 50%, respectiv 53,66% din totalul primarilor au fost aleşi din primul tur. În cel de-al doilea tur au fost alegeri în 1.475 de localităţi, iar în 1.049 dintre acestea a câştigat candidatul care s-a clasat pe primul loc şi în primul tur de scrutin. În total 2.757 de primari ar fi câștigat mandatul indiferent dacă alegerea primarilor ar fi fost într-un singur tur sau în două tururi (1.708 +1.049) = 86,61% din total.

În 2016 am avut ultimele alegeri cu un singur tur de scrutin pentru primari, prezenţa la vot fiind de 48,44%, deci o prezenţă egală cu cea din 2008 când au fost două tururi de scrutin.

Astfel, argumentul conform căruia două tururi ar asigura o prezenţă mai mare la vot nu se susţine.

În 2016 s-au desfăşurat alegeri în 3.186 de primării, dintre care 2.275, respectiv 71,40%, dintre primari au câștigat alegerile cu un scor mai mare de 50%. Deci ar fi fost câștigători și dacă alegerile ar fi fost în două tururi. Doar 911 primari au câştigat alegerile cu un scor mai mic de 50%, iar dintre aceştia 604 au obţinut scoruri între 40% şi 50%.

Deci afirmația că într-un singur tur de scrutin foarte mulți candidați ar deveni primari cu scoruri de sub 20% nu este adevărată. Doar unul singur a fost în această situație la ultimele alegeri.

Mai mult, dacă extrapolăm şi aplică acelaşi calcul matematic ca în 2008 observăm că din cei 911 aproximativ 647 ar fi câștigat probabil alegerile și dacă ar fi fost două tururi de scrutin.

Practic peste 91% dintre primari ar fi câştigat indiferent de sistemul de vot, deci şi argumentul referitor la legitimitate şi reprezentativitate nu se susţine.

Ipocrizia PNL şi a guvernului Iohannis-Orban reiese şi mai clar din modul diferit în care privesc alegerea aleşilor locali. Atât domnul prim-ministru Orban, cât şi domnul preşedinte Iohannis au declarat public că susţin alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene indirect, din rândul consilierilor judeţeni, şi nu prin vot direct aşa cum a modificat legea PSD-ul.

Declaraţia de ieri a preşedintelui Iohannis, întrebat fiind de evidenta contradicţie dintre argumentele folosite de PNL pentru alegerea primarilor în două tururi şi alegerea indirectă a preşedinţilor consiliilor judeţene, frizează ridicolul: „O comunitate are o identitate de comunitate locală. Această identitate fie nu există, fie este extrem de diluată și nu putem face o comparație între reprezentativitatea unui primar și cea a unui președinte de CJ. Primarul trebuie să fie ales în două tururi, președintele de consiliu județean trebuie să fie ales dintre consilieri județeni”

Este evident că PNL încearcă să modifice legile electorale pentru a-şi maximiza potenţialul câştig, probabil prin tot felul de alianţe toxice.

Problema, însă, nu stă în dorinţa de a modifica un sistem electoral, acesta poate fi întotdeauna îmbunătăţit sau actualizat la realităţile socio-politice, ci în modificarea acestuia cu puţin timp înainte de alegeri.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com