Click pentru a te abona

Văcăreni, 447 de ani de viețuire în ținutul Dobrogei. Lansarea oficială a monografiei scrisă de doi fii ai satului

1K Shares

Atestată documentar încă de la 1573 când apare menționată într-un Defter turcesc sub numele de Văkăreni, pe o listă unde sunt trecute obligațiile față de Înalta Poartă, așezarea a fost declarată comună și avea în componența sa, satul Garvăn, odată cu revenirea Dobrogei la patria mamă, România, în 1878. Văcăreni a devenit în scurt timp un centru de comunicare pentru localitățile din proximitate, aici se adunau la sfat pescarii, meșteșugarii, cultivatorii de tutun, truditorii pământului, aici se desfășurau examenele de absolvire a școlii elementare de către elevii din întreaga zonă.

La Văcăreni exista singura centrală telefonică ce lega satele Luncavița, Jijila, IC Brătianu și Pisica cu restul țării.

După rebeliunea populară din 1958, când țăranii s-au opus colectivizării forțate iar proprietarii de terenuri au rupt documentele prin care erau obigați să “ofere” pământurile și agoniseala familiei, statului, chiar în fața lui Nicolae Ceaușescu, secretar al CC al PCR, care a venit să convingă mulțimea. Capii rebeliunii s-au ales cu ani grei de pușcărie iar reorganizarea administrativ teritorială din 1968, a readus comuna la statutul de sat aflat în administrarea comunei Luncavița.

După referendumul din 10 Noiembrie 2002, Văcăreni și-a recăpătat statutul de comună. Duminică, 12 Ianuarie 2020 a fost  lansată Monografia Comunei Văcăreni, Județul Tulcea într-un cadru festiv, monografie scrisă de doi dintre fiii satului, Victor Jijileanu și Gherghina Tofan.

Festivitatea, organizată de primarul Ștefan Stoica împreună cu locuitorii comunei s-au bucurat de prezența Cezarinei Adamescu, membră a Uniunii Scriitorilor din România și autor ale prefeței lucrării, și a Olimpiei Sava, reprezentanta editurii Olimpias, a reprezentanților administrației publice județene, a altor invitați.

„În numele Consiliului Județean Tulcea, vă mulțumesc pentru că m-ați invitat să iau parte la un eveniment de suflet al comunității! Profit de ocazie ca să salut aici prezența distinselor doamne Cezarina Adamescu și Olimpia Sava, care au contribuit semnificativ la apariția acestei importante lucrări.

Doi fii ai satului – profesorul Victor Jijileanu și poeta Gherghina Tofan, au reușit, cu sprijinul financiar al Primăriei Văcăreni, să ateste și să promoveze istoria și trăsăturile definitorii ale uneia dintre cele mai vechi așezări ale județului, atestată încă din anul 1573, ceea ce reprezintă un efort concertat demn de toată aprecierea.   Vă felicit pentru că sunteți o comunitate unită și responsabilă, pentru că ați înțeles cât de important este pentru voi și în special pentru tânăra generație, să vă descoperiți rădăcinile și să creați o legătură indestructibilă cu aceste locuri!”, a declarat, cu acest prilej, președintele Horia Teodorescu.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com