Click pentru a te abona

Tineretul Elen Tulcea – Ελληνική Νεολαία Τούλτσεα: „Etnic mobil. Eleni în Elada”, ediţia a III-a

0 Shares

*consolidarea relatiilor cu asociatii culturale si autoritati publice din Grecia, din regiunile Macedonia Centrala si Macedonia de Est și Tracia, în vederea promovării culturii elene, in special cea a grecilor traci de pretutindeni; implicarea tinerilor si copiilor  in transmiterea traditiilor locale; schimbul de experienta culturala; cresterea gradului de acces a cetatenilor judetului Tulcea la actul cultural si diversificarea ofertei culturale;

Asociația Comunității Tinerilor Eleni Tulcea  – ACTET a implementat, pentru al treilea an consecutiv, proiectul „Etnic mobil. Eleni în Elada”, cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea, prin care promovează patrimoniul și tradițiile culturale nord-dobrogene și, totodată, îmbunătățește cooperarea interculturală.

Anul acesta proiectul a debutat in luna iunie si s-a finalizat in luna octombrie, dupa ce au fost atinse toate obiectivele stabilite: creşterea nivelului de informare în rândul tinerilor implicaţi în proiect cu privire la patrimoniul cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea, dar şi a patrimoniului cultural, istoric şi natural al Greciei; promovarea patrimoniului cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea; consolidarea relatiilor cu asociatii culturale si autoritati publice din Grecia, din regiunile Macedonia Centrala si Macedonia de Est și Tracia, în vederea promovării culturii elene, in special cea a grecilor traci de pretutindeni; implicarea tinerilor si copiilor  in transmiterea traditiilor locale; schimbul de experienta culturala; cresterea gradului de acces a cetatenilor judetului Tulcea la actul cultural si diversificarea ofertei culturale;

            În luna iulie, asociația a primit vizita oficială a unei delegații elene, prilej cu care a realizat un spectacol cu specific grecesc și unul multietnic. În plus, au organizat seminarii de dansuri tradiționale grecești, la care au participat membrii delegației, membrii ansamblului Odyssea, cei ai ansamblului Zouzounia, dar și a altor ansambluri din județ.

Activitățile din cadrul proiectului ,,Etnic mobil. Eleni în Elada” ediția a III-a au continuat în Grecia, la inceputul lunii septembrie.

În aceasta perioada, ansamblul  „Odyssea” a participat la mai multe festivaluri locale. O primă reprezentație a avut loc in localitatea Lekani, aceasta fiind un răspuns la invitația președintelui asociației „Pontiakos Syllogos <<Rizes>> Lekanis Kavalas”. Înainte de susținerea spectacolului, membrii ACTET au acordat 2 interviuri pentru televiziunile locale „Ena Channel” și „Center Channel”. Urmatorul spectacol a avut loc în Xanthi, cu ocazia zilelor orașului.

Experiența culturală a membrilor ansamblului a fost îmbogățită de participarea acestora la Festivalul Vinului din Anchialos, o localitate locuită de traci. Reprezentanții tulceni ai Tineretului Elen  au fost profund impresionați de implicarea și dăruirea localnicilor ce pun mare preț pe conservarea tradițiilor lor. De asemenea, au remarcat nenumărate asemănări între dansurile și portul grecilor din județul nostru și a celor de acolo, inclusiv a dialectului specific grecilor de origine tracica.

La acest festival au fost prezenti domnul Theodoros Karaoglu, deputat al Macedoniei si Traciei, domnul Thanos Alexandros, viceguvernator pentru turism si cultura al Regiunii Macedonia Centrala, ce si-a manifestat interesul pentru judetul nostru si totodata a apreciat activitatea Tineretului Elen si domnul Ioan Ktsouknidas, primarul Municipalităţii Chalkidona, care si-a exprimat inca o data dorinta de a se realiza infratirea intre judetul Tulcea si Municipalitatea Chalkidona si de a se mentine colaborarea culturala initiata de ACTET prin acest proiect.

Printre activitatile desfasurate in Grecia s-au numarat si seminariile de dansuri  traditionale grecesti la care au participat membrii ansamblului tulcean „Odyssea”.  Primul seminar de dansuri s-a desfășurat in Amygdaleonas, alături de ansamblul asociației culturale ,,Politistikos Syllogos Amygdaleona Kavalas”, unde profesori de dans au fost Vasileiadis Ioannis, Sidiropoulos Konstantinos și Vagenas Antonios. La acest seminar au fost aprofundate cunoștințele despre dansurile tradiționale grecești, în mod special cele pontice.

Următorul seminar de dans a avut loc în Xanthi, la sediul asociației culturale ,,Syllogos Evriton Xanthis” și a fost coordonat de profesorul Vasilis Politakis. În plus, au fost prezentate costume vechi de 200 de ani, dansuri și cântece tradiționale specifice Traciei și insulei Thassos.

Fixarea cunoștințelor referitoare la dansurile tracice a continuat la seminarul de dans din localitatea Anchialos, organizat de Fotis Papadopoulos, președintele asociatiei Culturale Anchialos Thessaloniki. La seminar au participat și copiii din ansamblul local.

Prezența Tineretului Elen în aceasta zonă a Greciei a stârnit interesul reporterului Iorgos Dibalas al postului de televiziune ORASTI TVcare avea cunoștință despre grecii din județul Tulcea și și-a exprimat aprecierea pentru efortul ,,puilor de greci”, așa cum au fost descriși de către dânsul, de a-și exterioriza iubirea față de patria mamă, Grecia, prin perpetuarea obiceiurilor elene, mai ales a dansurilor tradiționale.

Tinerii eleni au reușit sa promoveze județul Tulcea atât prin spectacolele prezentate publicului elen, cât și prin desfășurarea unor sesiuni de informare  cu privire la patrimoniul cultural, istoric și natural al județului.

„Am avut ocazia de a lua parte la evenimente locale din diferite zone ale Greciei, am cunoscut indeaproape cultura pontilor, am identificat elemente tracice comune culturii noastre si a grecilor stabiliti in localitati din nordul Greciei, care la fel ca si noi isi au originile in Tracia de Est. Pentru anul viitor ne propunem sa realizam in judetul nostru un festival de dansuri traditionale tracice si pontice la care vor fi invitate ansambluri din Grecia, Bulgaria si Turcia.   Multumim tuturor celor care s-au implicat in derularea acestui proiect si in mod special adresam multumiri Consiliului Judetean Tulcea care ne sustine deja de 3 ani in demersul nostru de a conserva si valorifica traditiile locale si ne dorim ca pe viitor sa fim sprijiniti si de alte autoritati publice locale pentru a ne indeplini cat mai bine obiectivele” a declarat Ciprian Pelivan, presedintele Asociatiei Comunitatii Tinerilor Eleni din Tulcea. 

Asociaţia Comunităţii Tinerilor Eleni din Tulcea (ACTET)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com