Click pentru a te abona

Astăzi s-a votat legea prin care navaliștii vor beneficia de condiții speciale de pensionare așa după cum muncesc în condiții speciale

Astăzi, 27 Iulie 2020, a fost acordat votul final pentru inițiativa legislativă inițiată de mine împreună cu colegii mei prin care solicităm recunoașterea condițiilor speciale pentru lucrătorii din sectorul de construcții nave. Astfel dintr-un total de 185 de deputați prezenți au votat 183 „pentru”, un vot împotrivă și o abținere.

Prin completarea Legii 263/2010 privind sistemul de pensii publice, stagiul complet de cotizare propus adoptat astăzi pentru lucrătorii din acest sector de activitate, constucția de nave, va fi de 25 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi.

Este deja un fapt cunoscut: Condiţiile de muncă din industria navală sunt grele, periculoase pentru sănătatea lucrătorilor. Riscurile la care se expun angajaţii din şantierele navale sunt unele semnificative în comparaţie cu alte sectoare economice.

Aici vorbim despre riscul apariţiei bolilor articulare, cervicale, lombare pe fondul desfăşurării activităţii în spaţii extrem de înguste în anumite cazuri, azbestoza şi mezoteliomul (cancer al pleurei) reprezintă unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confruntă salariaţii din şantierele navale, în condiţiile inhalării de azbest sau de alte diferite gaze utilizate în construcţia sau reparaţia de nave, mai ales în cazul operaţiunilor care presupun sudura sau lucrul în spaţii înguste şi închise, specifice unor activităţi precum polizare, sablare sau vopsitorie. Starea de sănătate a forţei de muncă din sectorul construcţii nave se degradează, aceasta devenind una precară pe fondul unor condiţii speciale de muncă.

Reiterez faptul că solicitarea noastră care vizează reducerea vârstei de pensionare pentru navalişti are drept fundament condiţiile speciale zilnice în care acești oameni sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice).

Conform tuturor analizelor, a determinărilor realizate de către specialiștii în sănătatea muncii, aceste condiţii nu permit menţinerea pe piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să realizeze parametrii solicitați privind  productivitatea competitivă. Această situaţie afectează potenţialul de dezvoltare al sectorului de construcţii nave şi, iremediabil, starea de sănătate a lucrătorului.

Așa după cum am mai precizat și toți colegii au fost de acord, acest proiect rezolvă o problemă socială care vizează o categorie de salariati ce sunt angajați în sectorul privat și reprezintă, în toate zonele în care lucrează, un pilon de stabilitate pentru comunitățile locale.

În numele tuturor beneficiarilor acestui document legislativ doresc să multumesc pentru colaborare: Președintelui PSD Tulcea, Horia Teodorescu, sindicatelor navaliștilor  Constanța și Tulcea, Presedintelui Doru Schiopu de la Sindicatul Șantierului Naval Tulcea, Președintelui Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Solomon Adrian și colegilor inițiatori  cu care am avut mai multe runde de consultări pentru ca, iată, în final, să avem acest proiect devenit lege votată în Parlamentul României.

Deputat PSD – Simion Lucian Eduard

Circumscriptia 38 – Tulcea

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com