Astăzi s-a votat legea prin care navaliștii vor beneficia de condiții speciale de pensionare așa după cum muncesc în condiții speciale
Astăzi, 27 Iulie 2020, a fost acordat votul final pentru inițiativa legislativă inițiată de mine împreună cu colegii mei prin care solicităm recunoașterea condițiilor speciale pentru lucrătorii din sectorul de construcții nave. Astfel dintr-un total de 185 de deputați prezenți au votat 183 „pentru”, un vot împotrivă și o abținere.
Prin completarea Legii 263/2010 privind sistemul de pensii publice, stagiul complet de cotizare propus adoptat astăzi pentru lucrătorii din acest sector de activitate, constucția de nave, va fi de 25 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi.
Este deja un fapt cunoscut: Condiţiile de muncă din industria navală sunt grele, periculoase pentru sănătatea lucrătorilor. Riscurile la care se expun angajaţii din şantierele navale sunt unele semnificative în comparaţie cu alte sectoare economice.
Aici vorbim despre riscul apariţiei bolilor articulare, cervicale, lombare pe fondul desfăşurării activităţii în spaţii extrem de înguste în anumite cazuri, azbestoza şi mezoteliomul (cancer al pleurei) reprezintă unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confruntă salariaţii din şantierele navale, în condiţiile inhalării de azbest sau de alte diferite gaze utilizate în construcţia sau reparaţia de nave, mai ales în cazul operaţiunilor care presupun sudura sau lucrul în spaţii înguste şi închise, specifice unor activităţi precum polizare, sablare sau vopsitorie. Starea de sănătate a forţei de muncă din sectorul construcţii nave se degradează, aceasta devenind una precară pe fondul unor condiţii speciale de muncă.
Reiterez faptul că solicitarea noastră care vizează reducerea vârstei de pensionare pentru navalişti are drept fundament condiţiile speciale zilnice în care acești oameni sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice).
Conform tuturor analizelor, a determinărilor realizate de către specialiștii în sănătatea muncii, aceste condiţii nu permit menţinerea pe piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să realizeze parametrii solicitați privind productivitatea competitivă. Această situaţie afectează potenţialul de dezvoltare al sectorului de construcţii nave şi, iremediabil, starea de sănătate a lucrătorului.
Așa după cum am mai precizat și toți colegii au fost de acord, acest proiect rezolvă o problemă socială care vizează o categorie de salariati ce sunt angajați în sectorul privat și reprezintă, în toate zonele în care lucrează, un pilon de stabilitate pentru comunitățile locale.
În numele tuturor beneficiarilor acestui document legislativ doresc să multumesc pentru colaborare: Președintelui PSD Tulcea, Horia Teodorescu, sindicatelor navaliștilor Constanța și Tulcea, Presedintelui Doru Schiopu de la Sindicatul Șantierului Naval Tulcea, Președintelui Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Solomon Adrian și colegilor inițiatori cu care am avut mai multe runde de consultări pentru ca, iată, în final, să avem acest proiect devenit lege votată în Parlamentul României.
Deputat PSD – Simion Lucian Eduard
Circumscriptia 38 – Tulcea
Comentarii recente