Iohannis Președintele României

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

0 Shares

*la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinței generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (desfășurată între 17 oct.-21 nov 1972), statele membre ale UNESCO au adoptat Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural.

Untitled-1

Anul acesta aniversăm 25 de ani de la înscrierea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Astfel, în decembrie 1991, cea mai mare şi mai bine conservată deltă din Europa devenea primul bun românesc şi singurul sit natural din România inclus pe Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural. La 16 noiembrie 1972, la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinței generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (desfășurată între 17 oct.-21 nov 1972), statele membre ale UNESCO au adoptat Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural. La cea de-a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniul Mondial s-a hotărât ca data de 16 noiembrie să fie sărbătorită ca Ziua Patrimoniului Mondial. Prin declararea la nivel național a Zilei Patrimoniului Mondial, se promovează elementele noastre de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaștere a acestora, precum și locul pe care îl ocupă cultura română în cadrul valorilor culturale internaționale. Se evidențiază necesitatea protejării și conservării acestor obiective aducând un aport considerabil pentru imaginea României la nivel internațional.

Proiectul de lege privind decretarea acestei zile a fost aprobat de Senat la 21 mai 2012, ulterior de Camera Deputaților, la 23 aprilie 2013, aceasta din urmă fiind for decizional. Decretul pentru promulgarea legii a fost semnat la 15 mai 2013, Legea 160/2013 fiind publicată în Monitorul Oficial cu numărul 280 din 17 mai 2013.

România are 7 situri înscrise pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, dintre care 6 culturale, respectiv Biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993), fortărețe dacice din munții Orăștiei (1999), centrul istoric Sighișoara (1999), Mănăstirea Hurezi (1993), situri sătești cu biserici fortificate din Transilvania (1993), ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș (1999), și un sit natural, respectiv Rezervația Biosferei Delta Dunării (1991).

De asemenea, România are înscrise 15 obiective pe lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO. Convenţii UNESCO privitoare la patrimoniul cultural România participă la acţiunile UNESCO în domeniul patrimoniului în cadrul convenţiilor la care este parte :

Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural (1972), adoptată prin Decretul nr. 187/1990, Convenţia asupra măsurilor ce urmează a fi luate pentru interzicerea şi împiedicarea operaţiunilor ilicite de import, export şi transfer de proprietate al bunurilor culturale (1970), adoptată prin Legea nr. 73/1993,  Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003), adoptată prin Legea nr. 410/2005, Convenţia pentru protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale (2005), adoptată prin Legea nr. 248/2006, Convenţia pentru protecţia patrimoniului cultural subacvatic (2001), adoptată prin Legea nr. 99/2007

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.