Conecteaza-te pe Twitter

Ziua Internațională a limbii materne

0 Shares

În Noioembrie 1999, Conferința Generală UNESCO a adoptat rezoluția 30 C/62 conform căreia ziua de 21 Februarie avea să devină Ziua Internațională a limbii materne. Începând cu anul 2000, Ziua limbii materne a fost un bun prilej de promovare a diversității culturale și a multilingvismului.

“Structura demografică a Dobrogei, divers colorată, este una mozaicată, cu mișcări masive de populație datorată colonizărilor dar și perioadelor de invazie, de războaie, de pustiiri urmate mai intotdeauna de emigrari. Având o suprafață relativ restrânsă dar cu o mare varietate geografică- munți, dealuri, zonă de câmpie, litoralul Mării Negre, Delta Dunării, cu un potențial de râuri și lacuri, fauna acvatică specifică, păduri, câmpii întinse și pășuni, Dobrogea a fost o gazdă ospitalieră pentru oameni de diferite etnii, oameni ai rasei albe și galbene, oameni de diferite confesiuni și credințe”. (Constantin Brătescu)

Barbu Ştefănescu Delavrancea menţionează 12-14 naţionalităţi care trăiesc în comunităţi distincte, iar antropologul francez Eugene Pittard, descoperă 15 grupuri etnice care trăiesc în mod stabil în Dobrogea: turci, tătari, bulgari, ruşi-lipoveni, greci, germani, italieni, armeni, evrei, ţigani şi kurzi. O altă categorie este formată de cei care locuiesc temporar (rezidenţa temporară): sârbi, albanezi, muntenegreni şi arabi. În opinia lui Pittard, toate aceste etnii reprezintă pentru ştiinţă un preţios domeniu de studiu. Bogăţia etnoculturală a zonei este după Delavrancea cu totul neobişnuită, foarte greu de cuprins şi de clasificat utilizând taxonomiile ştiinţifice ale perioadei.

Dobrogea a fost și a rămas până astăzi un model de conviețuire a minorităților etnice în deplină armonie, înțelegere, prietenie și respect reciproc pentru valorile culturale proprii, pentru limba maternă, pentru tradițiile și obiceiurile moștenite de-a lungul veacurilor.

Statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între popoare diferite. În prezent, potrivit statisticilor oficiale, mai mult de jumătate din limbile lumii este pe cale de dispariţie.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.