Iohannis Președintele României

Ziua Dobrogei, celebrată prin pictură

0 Shares

Mai mulţi elevi din Capitală vor străbate Dobrogea, începând de săptămâna viitoare, pentru a celebra, prin pictură, ziua acestei străvechi regiuni, vatră multimilenară pentru numeroase culturi şi popoare.

Dobrogea-diversitate-etnoculturala

 

Un grup format din 20 de tineri, de la liceele de artă „Nicolae Tonitza” şi „Dimitrie Paciurea” din Bucureşti, vor participa, între 2 şi 11 septembrie a.c., în cadrul proiectului cultural „Dobrogea-diversitate etnoculturală şi interacţiune socială prin pictură”, ediţia a II-a,  finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, la o tabără de pictură organizată de Asociaţia RoBizArt din Bucureşti.

„Sub îndrumarea profesorilor Anca Maria Ciofîrlă, Ioan Ladea, Nelu Predoi şi Andrei Mihnea Călinescu, tinerii, unii dintre cei mai buni de la profilul arte vizuale, vor aprofunda pictura peisagistică printr-o serie de ateliere de lucru în aer liber, în locuri diverse, semnificative, cu scopul de a căuta să transpună, prin artă, esenţa unică a naturii, istoriei, culturii şi etnicităţii dobrogene”, a declarat Ştefan Pricop, responsabilul pentru comunicare al proiectului.

Pentru a surprinde culorile Dobrogei, elevii din tabăra organizată în staţiunea Eforie Nord vor urma un periplu prin locuri semnificative pentru această zonă, cum ar fi Mănăstirea Dervent, ansamblul arheologic Adamclisi, Peştera Sf. Andrei, Cetatea Enisala, geamiile Ali Gazi Paşa – Babadag, Esmahan Sultan – Mangalia, Piaţa Ovidiu, Marea Moschee şi Edificiul roman cu mozaic din municipiul Consanţa, pădurea, peştera şi lacul Limanu, etc.

Proiectul cultural este realizat în parteneriat cu Liceul de Artă „Nicolae Tonitza”, Liceul de Artă „Dimitrie Paciurea”, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa, Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS) din Mangalia.  Rolul membrilor GESS este acela de a-i ajuta pe tineri să descopere şi să transpună în lucrările lor cele mai interesante aspecte din arealul dobrogean, precum şi acela de a-i însoţi în atelierele de lucru din afara taberei de creaţie.

Acţiunea se va încheia de Ziua Dobrogei, printr-un vernisaj ce va fi găzduit de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa. Expoziţia, care mulţi dintre elevi reprezintă debutul lor artistic, va prezenta publicului, într-o selecţie a celor mai bune lucrări, viziunea lor asupra Dobrogei ca model de convieţuire interetnică şi interculturală a românilor, aromânilor, turcilor, tătarilor, ruşilor-lipoveni, romilor, grecilor, armenilor, etc.

La vernisaj vor fi invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”, tineri artişti contănţeni, membri ai organizaţiilor şi instituţiilor partenere, iubitori de artă.

 

Tablourile vor apărea într-un catalog şi pe un CD dedicat proiectului cultural…

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.